Hlavní obsah

Piloti cvičili tankování gripenů za letu. Poprvé nad Českem

– Praha
Novinky, val

Šest českých pilotů se v prvním dubnovém týdnu zúčastnilo třídenního výcviku, během kterého trénovali tankování letounů Jas-39 Gripen za letu. K dispozici měli německý tanker Airbus 310, informovala ve středu mluvčí Generálního štábu armády Jana Růžičková.

Foto: Generální štáb AČR

Čeští piloti se cvičili v tankování za letu, posloužil jim německý tanker.

Článek

„Celkem 80krát a poprvé nad Českou republikou se první týden v dubnu čeští piloti na letounech Gripen spojili ve vzduchu s tankerem německého letectva Airbus 310 MRTT. Do třídenního výcviku českých pilotů v tankování za letu, který se odehrával zejména nad Krkonošemi, se zapojilo celkem pět letounů Gripen a šest pilotů z 21. základny taktického letectva,“ informovala Růžičková.

Foto: Generální štáb AČR

Čeští piloti se cvičili v tankování za letu, posloužil jim německý tanker.

Jak dále uvedla, tankování za letu není jednoduchý úkol. „V konečné fázi spojení musí pilot vést letoun tak, aby se sbližoval s tankovacím košem rychlostí asi 5 km/h. Pokud se spojení povede, je hrana koše asi 30 cm od překrytu kabiny, což vyžaduje obrovskou pozornost pilota,“ poznamenala.

Cvičení loni nejprve předcházela teoretická příprava a následný praktický výcvik ve Švédsku. Během cvičení získali dva z pilotů kvalifikaci instruktora pro tankování za letu, a mohou tak vést výcvik dalších českých pilotů.

„Výcvik rozšířil řadu pilotů schopných tankovat za letu a zároveň posunul naši letku o krok dál v bojových možnostech letectva,“ zhodnotil akci zástupce velitele 211. taktické letky kapitán Pavel Pavlík.

Reklama

Související články

Švýcarsko pozastavilo nákup gripenů

Bezpečnostní výbor švýcarského parlamentu v úterý pozastavil dohodnutý nákup 22 švédských letounů JAS-39. Po vládě nyní požaduje podrobnější informace a chce,...

Výběr článků

Načítám