Hlavní obsah

Pikantní vyznamenání? Senát navrhl Klausovi ocenit Kaplického

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Překousne prezident Václav Klaus spory s Kaplickým či Verheugenem a vyznamená je? Celkem dvacet sedm návrhů na udělení či propůjčení státních vyznamenání odeslali ve čtvrtek senátoři na Hrad prezidentovi k posouzení. Ze Sněmovny by je mohlo za týden doplnit zhruba třicet jmen.

Článek

V senátním seznamu se tentokrát neobjevili bratři Mašínové, které horní komora navrhovala tradičně. Důvodem je nejspíš to, že po loňských volbách má v horní komoře většinu ČSSD, jejímž sítem by Mašínové projít nemohli.

Senátoři naopak navrhli prezidentovi k ocenění dva muže, s nimiž měl Klaus spory – bývalého eurokomisaře Güntera Verheugena a architekta Jana Kaplického. Prvního senátoři navrhli k propůjčení nejvyššího vyznamenání, Řádu Bílého lva. Druhému navrhli Medaili Za zásluhy.

Verheugen připomíná Klausovi "doby nedávno minulé"

Když se jméno Kaplického, který před dvěma lety zemřel, objevilo mezi návrhy poprvé, mnoho lidí tipovalo, že prezident Klaus jej neocení, neboť byl velkým odpůrcem chobotnice a dokonce vzkázal, že se připoutá k bagrům, aby stavbu Národní knihovny na Letné znemožnil.

Je otázkou, jak se Klaus zatváří i na návrh ocenit německého soc. dem. Verheugena. Před deseti lety eurokomisař nazval tehdejšího předsedu Sněmovny Klause nebezpečným populistou. Tehdy mu na oplátku Klaus vzkázal: „Podlézavé přitakávání, které pan Verheugen očekává, a na druhé straně nálepkování, snaha o umlčování nepohodlných otázek…, to je cosi, co až příliš připomíná doby nedávno minulé.“

Senát na ocenění Řádem Bílého lva či Řádu T. G. Masaryka navrhl i letos zesnulého exministra zahraničí a soc. dem. politika Jiřího Dienstbiera. Na seznamu navržených na vyznamenání in memoriam jsou i odbojáři, vojenští piloti a další účastníci bojů 2. světové války.

Kdo je Šmídová? Přece Šuláková

Mezi návrhy Senátu na medaili Za zásluhy se objevuje také neznámé jméno: Jarmila Šmídová. Tato dvaaosmdesátiletá zpěvačka se proslavila pod svým uměleckým pseudonymem Šuláková a je nestorkou českého folklóru.

Z umělců má ovšem Šuláková asi největší šance, že návrh na její ocenění u Klause pochodí. Nedávno prezident při obhajování kontroverzního konzervativce Ladislava Bátory, souhlasil s jeho slovy: „raději Jarmilu Šulákovou než Juru Pavlicu“ a doplnil je: „I já raději tradici než údajný pokrok, také raději vyslechnu v rádiu Jarmilu Šulákovou než ničitele lidové hudby Pavlicu.“

Ze známých jmen je na udělení této medaile navržena mj. světová rekordmanka v běhu Jarmila Kratochvílová.

Sněmovna navrhuje 30 metálů

Sněmovna bude rozhodovat o třicítce jmen, které si z padesátky návrhů obdržených od občanů osvojili i poslanci, až za týden. Mezi navrženými převládají účastníci protikomunistického či protifašistického odboje. Ze známých osobností současnosti jsou tu mj. jména zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse či motocyklového závodníka Františka Šťastného.

Nejsou mezi nimi bratři Mašínové a členové jejich skupiny, které již léta doporučují dva občané k ocenění. Jejich návrhy si ani letos nikdo z poslanců neosvojil. Vyznamenání se nikdy nedočkali ani od Václava Havla ani od Václava Klause, který je považuje za kontroverzní osoby štěpící společnost.

O tom, kdo převezme na Pražském hradě v den státního svátku 28. října řády a medaile, rozhodne výhradně prezident Klaus, který vždy do poslední chvíle přísně tají, komu ocenění předá. Nemusí přitom přihlížet k žádnému podnětu.

Reklama

Výběr článků

Načítám