Hlavní obsah

Pieta a zapálené svíčky. Lidé vzpomínají na oběti střelby

Právo, Aleš Fuksa
Uherský Brod
Aktualizováno

Pět stovek lidí přišlo uctít památku osmi obětí úterního řádění masového vraha Zdeňka Kováře. K restauraci Družba pokládali květiny a zapalovali symbolicky svíčky. K místu neštěstí přicházeli i rodinní příslušníci obětí a jejich přátelé.

Pieta za oběti střelby v Uherském BroděVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Byla to má sestra. Je to tragédie. Měla dvě děti, nemají ani otce. Naštěstí už jsou dospělé. Byla to moc hodná holka, nechápu, jak to mohl ten člověk udělat. Ani si nepřejte slyšet, co bych mu nejraději vzkázala, kdyby žil,“ řekla Právu žena středního věku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lidé v Uherském Brodě zapalují svíčky za oběti úterního útoku.

Mezi mrtvými je jedna žena a sedm mužů. „Znal jsem všechny lidi, chodili tam denně. Je mi z toho zle. Je to hrůza,“ uvedl muž, který pracuje v restauraci Družba, ale ve chvíli neštěstí neměl směnu. „Byli to lidé důchodového věku. Vůbec nevím, kdy se vrátím do práce. Kolegyni jsem se pokoušel volat, telefon zvonil, ale nebrala ho. V jednu chvíli jsem si myslel, že by mohla být naživu, měla obsazený telefon. Byla to bezkonfliktní žena,“ sdělil novinářům Martin Polák.

Vzpomněl také ženu, která s vážným zraněním skončila v Uherskohradišťské nemocnici. „Byla to účetní. Šla do restaurace vyřídit jen nějaké dokumenty,“ poznamenal Polák. Mluvčí Uherskohradišťské nemocnice potvrdila, že je zraněná žena již při vědomí a komunikuje s lékaři.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lidé v Uherském Brodě vzpomínají na oběti útoku.

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar vyslovil účast pozůstalým. „Je to největší tragédie v dějinách Uherského Brodu,“ uvedl starosta. Město podle něj pomůže pozůstalým i finančně, má na to vyčleněno několik set tisíc korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na radnici v Uherském Brodě je vyvěšena černá vlajka.

Lidé se u míst, kde už v úterý hořelo několik svíček, začali shromažďovat po deváté hodině. O hodinu později dorazili představitelé radnice, aby také zapálením svíčky vzpomněli na obyvatele města, kteří zemřeli rukou třiašedesátiletého muže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelec z Uherského Brodu nevycházel moc ven, problémy dělala spíš jeho manželka, uvedla sousedkaVideo: Reuters

V restauraci, kde dvaašedesátiletý muž zastřelil osm lidí, policisté místo činu ohledávali do pozdních nočních hodin. Oznámili také, že v úterý před zásahem s útočníkem vyjednávali. Ten pak spáchal sebevraždu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ministr vnitra Chovanec a policejní prezident Tuhý na místě tragédie v Uherském BroděVideo: Reuters

Policisté v noci také pronikli do domu v Javořinské ulici v Uherském Brodě, kde muž bydlel. Vyvedli z něj jeho manželku, která zůstává pod policejním dozorem a je v psychiatrické léčebně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám