Hlavní obsah

Pharmos obnoví dodávky léků do nemocnic

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po dvou a půl hodinách jednání ministra zdravotnictví Davida Ratha se zástupci firmy Pharmos bylo dohodnuto, že tato firma obnoví dodávky léků do třech nejzadluženějších nemocnic, a to pražské Nemocnice Na Bulovce, Thomayerově a brněnské U sv. Anny.

Článek

"Jsme připraveni dodávat léky, ale budeme požadovat na ředitelích záruku formou prohlášení, že nebudeme upřednostňováni v platbách oproti jiným věřitelům," prohlásil po jednání Roman Kejzlar, předseda představenstva firmy Pharmos. Dodávky léků by se tak mohly obnovit okamžitě.

Ve společném prohlášení ministerstva i firmy, které dostali novináři písemně, se také uvádí, že zástupci firmy Pharmos "zdůrazňují, že podezřelé osoby, které se měly dopustit korupce, nejsou zaměstnanci ministerstva zdravotnictví či nejsou ani v jiném obdobném poměru a aktivitu vyvíjeli z vlastní iniciativy."

O co jde? Firma Pharmos podala v minulých dnes trestní oznámení na neznámého pachatele. Údajně totiž mělo dojít ke korupčnímu jednání na ministerstvu zdravotnictví při uzavírání smluv na dodávky léků. Rath požadoval, aby firma sdělila, kdo z pracovníků ministerstva se toho měl dopustit.

Jak si ve středu obě strany vysvětlily, mělo jít o jistého lobistu Romana Bujakowskeho, který byl přítomen jednání minulý týden mezi firmou Pharmos a ministrem Rathem. Obě strany si ale myslely, že tento člověk zastupuje vždy druhou stranu. Tak došlo k omylu.

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Dryml Právu řekl, že Bujakowskeho zná z Parlamentu a z různých společenských akcí. Dodal, že má pocit, že tento muž zneužil známosti s ním. Domníval se však, že jedná za firmu Pharmos. Ministr Rath na otázku, jak je možné, že se tento člověk dostal přes vrátnici ministerstva zdravotnictví, řekl, že se musí zlepšit ostraha objektu. Na adresu náměstka Drymla pak dodal, že jeho osobní vztahy s panem Bujakowskym mu nepřipadají intimní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám