Hlavní obsah

PF: kraj ostrouhal, pozemek získal spekulant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení Jihomoravského kraje zřejmě podá trestní oznámení na postup Pozemkového fondu ČR (PF) kvůli sporům o pozemky u střední zahradnické školy v Brně. Půdu získal náhradou za restituční nároky Karel Wimětal, navzdory úsilí kraje, který je zároveň zřizovatelem školy.

Článek

Podle tvrzení šéfa finančního výboru jihomoravského zastupitelstva Jiřího Kadrnky (ODS) by mohl nový majitel vydělat na převodu pozemků až 140 miliónů korun.

"Postupovali jsme na základě rozhodnutí prezidia fondu. Vedení PF rozhodlo, že kvůli blížícímu se termínu restituční tečky mají být pozemky vydány všem, kteří se nároků domáhají soudně, a to je i tento případ. Máme za to, že jsme postupovali v souladu se zákonem," řekl Novinkám mluvčí fondu Michal Bureš.

Wimětal, který není původním dědicem, ale restituční nárok odkoupil, pozemky získal za cenu přibližně 12 korun za metr čtvereční. Pokud by v budoucnu šlo o stavební pozemky, cena by se vyšplhala až na 3500 korun, zdůraznil Kadrnka. Fond cenu stanovuje podle vyhlášky.

Wimětal již dříve připustil, že na pozemcích počítá do budoucna s výstavbou. Odhady krajských zastupitelů o ceně jsou však podle něj nereálné, neboť pozemky leží u dálnice a kvůli hluku na nich nehodlá stavět bytové jednotky. 

PF: spekulace možné u 600 hektarů pozemků

V letošním červnu umožnil Pozemkový fond, v jehož čele je ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD), převod pozemků na ty, kteří odkoupili pohledávky od restituentů. Čtvereční metr pozemků v Uhříněvsi, o které se nyní píše, tak stál spekulanty zhruba pět korun.

Celkem bylo v Česku takto přiděleno 620 hektarů půdy. Z obav z neoprávněných majetkových machinací již od července Pozemkový fond usnesení zrušil.

Ministr Zgarba však odmítá odstoupit z ministerské funkce, byť jej k tomu vyzvali opoziční občanští demokraté. Přislíbil však razantní personální změny na PF.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Kocourek: Selhali úředníci Pozemkového fondu

Občanští demokraté ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Sněmovně ústy svého místopředsedy a pražského primátora Pavla Béma znovu vyzvali ministra zemědělství...

Výběr článků

Načítám