Hlavní obsah

Pětina dotací v ROP Jihozápad a Moravskoslezsko byla rozdělena neoprávněně

Novinky, val
Praha

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil v minulých dnech regionální operační programy Jihozápad a Moravskoslezsko. Zkontroloval dohromady 28 projektů z let 2007 až 2011 za celkem 950,2 miliónu korun a zjistil, že 187,7 miliónu bylo proplaceno neoprávněně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„U obou operačních programů NKÚ narazil na velmi podobné problémy: šlo hlavně o porušování zákona o veřejných zakázkách, které vedlo k neoprávněnému proplácení dotací. Příčinou byla zejména nedostatečná kontrola projektů,“ informoval úřad.

NKÚ se v prověrce zaměřil nejen na příjemce dotací, ale i na regionální rady, které projekty vybírají a dohlížejí na jejich průběh i vyúčtování. A právě v kontrole objevil NKÚ mezery. „Například regionální rada Jihozápad umožnila dvěma manažerům, kteří mají projekty hodnotit nezávisle na sobě, vzájemně konzultovat svou práci. Ti se pak ve svých hodnoceních i výstupech naprosto shodovali,“ stojí v tiskové zprávě.

Špatná kontrola pak měla za následek neoprávněné proplacení projektů. Úřad uvádí třeba příklad Českého Těšína, který z ROP pro Moravskoslezsko získal peníze na úpravu chodníků, parkoviště, in-line dráhy a podobně. „Kontroloři ale na místě zjistili, že město nevystavělo vše, co v projektu přislíbilo. Přesto si ale nechalo proplatit celou dotaci, tedy o 345,6 tisíce korun navíc, a porušilo tak rozpočtovou kázeň,“ uvedl úřad.

Obec Boršov nad Vltavou zase podle NKÚ svou stavbu zkolaudovala o měsíc a půl později, než podle projektu měla, a porušila tak podmínky smlouvy. Regionální rada Jihozápad přesto schválila proplacení dotace ve výši 30,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám