Hlavní obsah

Pětina členů vedení ČSSD je pro radar, ale nepřiznala to

Právo, trj
PRAHA

Ve vedení soc. dem. panuje rozpor ve věci umístění amerického radaru v Česku. Zatímco při sobotním veřejném hlasování členů Ústředního výkonného výboru (ÚVV) soc. dem. nikdo radar neprosazoval, anonymní soc. dem. anketa v ÚVV týž den ukázala, že pětina by pro radar byla.

Článek

Podobně - tedy v poměru 4:1 proti umístění stanice u nás - dopadlo i hlasování v diskusi na intranetu ČSSD.

Výbor oficiálně v Praze schválil návrh stanoviska, který zformulovalo grémium a přijalo předsednictvo soc. dem. Proti nebyl v sobotu nikdo, dva členové ÚVV se zdrželi hlasování.

"ČSSD vychází z toho, že ČR nemůže zajišťovat svou bezpečnost dvoustrannými ujednáními s jiným státem. Nepovažuje proto umístění radarové základny protiraketového systému USA na území ČR za potřebné," zní oficiální stanovisko. To také žádá rozhodnutí o americké žádosti v referendu. Takový postoj potvrdila i vnitrostranická anketa na intranetu soc. dem.

Postoj členů ÚVV ke stanovisku byl podle předsedy Jiřího Paroubka jednoznačný. "Řekl bych, že tady je to (při veřejném hlasování) ještě zesíleno, že to jsou ještě vyšší čísla ve prospěch toho stanoviska," řekl šéf soc. dem. O věci bude ještě mluvit poslanecký klub.

Zapojení do systému NATO

Paroubek také trvá na podmínce, za níž by mohla ČSSD názor změnit. Chce, aby radar, a tedy i protiraketový systém se základnami ve střední Evropě nebyl jen americký.

"Pokud říkáme, že bychom souhlasili s takovouto základnou za předpokladu, že by byla zapojena do kolektivní obrany, do struktur NATO, tak pokud by se to stalo, změnilo by to náš názor. Zatím tomu nic nenasvědčuje," přiblížil Paroubek.

Podle místopředsedy Sněmovny a soc. dem. stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na ÚVV jasně zazněly hlasy, které by neměly žádný problém s umístěním radaru, pokud by byl věcí NATO. "Pokud se změní zadání, my budeme samozřejmě debatovat dál," poznamenal.

ČSSD hodlá být i nadále v otázce radaru ostražitá. "Naši poslanci na zahraničním výboru hlasovali pro to, aby vláda seznámila parlament s nótou, kterou by reagovala na tu americkou, a to dříve, než bude odeslána," dodal Zaorálek.

ČSSD je podle Paroubka připravena podpořit ratifikaci euroústavy. Připustila by také její redukci, ovšem takovou, aby "postihla celou podstatu té dnešní ústavní smlouvy". Podle Zaorálka je v EU dohoda, že práce na textu by měla být hotova do konce roku 2008, v roce 2009 se počítá s ratifikací. Názor české vlády v tom kontextu považuje Zaorálek za nesrozumitelný.

Anketa mezi členy ÚVV
Pro radar2220%
Proti radaru8780%
Pro referendum10494%
Proti referendu76%
Diskuse na intranetu ČSSD (celkem odevzdáno téměř 1100 hlasů)
Pro radar20%
Proti radaru80%
Pro referendum91%
Proti referendu9%

Reklama

Výběr článků

Načítám