Hlavní obsah

Petici proti vyšší DPH na knihy podepsalo již přes sto tisíc lidí

Novinky, jim

Již více než sto tisíc lidí si přeje, aby ze sjednocené 20procentní daně byly osvobozeny knihy. Alespoň tolik lidí se od začátku března podepsalo pod petici Svazu českých knihkupců a nakladatelů vyvěšenou na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Knihovna ve Strahovském klášteře. Ilustrační foto

Článek

Nakladatelé a knihkupci se obávají, že zvýšení DPH z 10 na 20 procent by pro mnohé z nich bylo likvidační a už při posledním zvýšení daní měli značné problémy. Argumentují například tím, že v ekonomicky zdatných zemích se čte hodně a na Západě jsou výroba a prodej knih různým způsobem podporovány.

V ČR mají nakladatelé, knihkupci a čtenáři zatím zastání jen u šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka a jeho stranického kolegy ministra kultury Jiřího Bessera, kteří chtějí za nižší daň pro knihy u vlády orodovat. Podle Gazdíka se v Česku mnoho nečte a lidé hloupnou. Proti nim však stojí jejich stranický nadřízený, první místopředseda TOP 09 a šéf ministerstva financí Miroslav Kalousek, jenž usiluje o jednotnou daň bez výjimek.

Petice se šíří rychle

Podpisy pod internetovou peticí se sešly poměrně rychle a každým dnem přibývají po tisícovkách. V porovnání s internetovou peticí proti postavení amerického radaru v Brdech se jednalo o nárůst takřka bleskový. Proti radaru se za celou dobu existence petice vyslovilo na 150 tisíc lidí, z toho asi 40 tisíc cizinců. Petice na podporu knih vznikla zhruba před dvěma týdny a už má jen o třetinu méně podpisů než protiradarový protest.

Lze to však i připisovat na vrub rychlému rozvoji internetových médií, pomocí nichž se podobné akce šíří rychleji než před zhruba dvěma lety, kdy protiradarové protesty byly ukončeny.

Trojkoalice si vytyčila ve svém programovém prohlášení za cíl, že zjednoduší výpis referend. Podle koaliční smlouvy by vláda na základě 250 tisíc podpisů musela vypsat příslušný zákon. Jenže novela o referendech zatím není ani v jednání, navíc knihkupcům, nakladatelům a čtenářům by stejně nepomohla, jelikož koaliční dohoda pamatuje na to, že referendum se nesmí vypisovat k otázkám daní, lidských práv nebo bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám