Hlavní obsah

Petice a billboardy protestují proti americkým základnám v ČR

Právo, lh
PRAHA

Občanské sdružení Ne základnám vytáhlo do boje s plánem některých politiků umožnit v Česku výstavbu amerických raketových základen. Požaduje vypsání referenda a viní politiky, že roky jednali se Spojenými státy, aniž by o tom informovali veřejnost.

Článek

"Velmi nás znepokojuje, že naše vláda, další političtí představitelé a převážná část médií se dosud snažila jednání s americkou stranou tajit a nepřipustit o nich veřejnou debatu.

To vše se děje pouhých patnáct let po odchodu posledních sovětských vojáků z území okupovaného Československa," píše se mimo jiné v prohlášení iniciativy zveřejněné na internetové stránce Nezakladnam.cz

Občané nesouhlasící se základnami mohou podle organizátorů podepsat petici, zúčastnit se manifestací. Vrcholem akcí bude shromáždění na pražském náměstí Míru pořádané symbolicky 21. srpna od 17:30 do 20 hodin.

Požadavek referenda

"Zatím petici podepsaly stovky lidí. V ulicích Prahy, Brna a Plzně se navíc objevilo deset billboardů poukazujících na problém. Jejich vylepení financovala fyzická osoba, která s věcí sympatizuje," řekl Právu mluvčí iniciativy Jan Májíček. Jejím cílem je podle něj vypsání celostátního referenda o zvažovaných amerických základnách v ČR. Otázka by měla znít: Souhlasíte s umístěním a existencí základny Národního raketového systému obrany USA na území České republiky?

"Není vůbec myslitelné, aby demokratický stát přijímal tak závažné rozhodnutí, jakým je vybudování protiraketové základny jiného státu na vlastním území, bez seriózní debaty. Mandát k takovému rozhodnutí nemůže mít vláda, ba ani parlament," uvádí se dále v prohlášení iniciativy zveřejněném na internetu.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD chce stranický plebiscit k raketám

Vedení ČSSD zvažuje v nejbližší době ve straně zprovoznit institut vnitřního referenda. Díky němu by se mohlo dovědět, co si členská základna myslí...

Výběr článků

Načítám