Hlavní obsah

Pěstounské organizace se postavily za Marksovou

Právo, Jan Martinek

Sdružení organizací, které se věnují náhradní rodinné péči, sepsaly prohlášení na podporu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD). Ta je jedním z ministrů, které podle kuloárních informací plánuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolat z vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Zprávy o Marksové odvolání vzbudily podle prohlášení velkou vlnu nevole mezi pěstouny. Marksová je podle nich prvním ministrem, který se snaží o nápravu tristní situace v oblasti ohrožených dětí.

„Po téměř čtvrt století se nyní ministerstvu daří v oblasti sociálně-právní ochrany dítěte napravovat dluh, který Česká republika směrem k ohroženým dětem má,” píše se v textu.

Pod prohlášením je podepsáno šestnáct organizací, mimo jiné například Dobrá rodina či Vteřina poté.

„V českých ústavech je nebývale vysoký počet dětí (více než 8 tisíc), stovky dětí jsou z rodin odebírány zcela zbytečně kvůli chybějícím sociálním službám pro práci s ohroženými rodinami, systém péče je roztříštěn mezi tři ministerstva, do ústavů mohou být umisťovány i malé děti do tří let. Ministryně Marksová na rozdíl od svých předchůdců tyto problémy vnímá a přichází s konkrétními kroky, které reagují na skutečné potřeby ohrožených dětí,“ stojí v prohlášení.

Organizace dále velebí Marksovou za to, že se například aktivně postavila proti návrhu exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), aby o umístění dítěte do ústavní péče rozhodovaly místo soudů diagnostické ústavy, či že ve Sněmovně zaštítila seminář, který vyvracel mýty o pěstounství.

„Obáváme se, že odchod ministryně by nejen zpomalil či úplně zastavil realizaci řady zásadních systémových opatření směřujících k naplňování nejlepšího zájmu dítěte, ale mohl by vést i k tomu, že by se celý systém vrátil k dnes již překonaným zákonným úpravám,“ varují pěstouni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám