Hlavní obsah

Pelikán popřel, že by vězni v Brně museli štěkat a pít z kýblu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinné tančení pro pobavení dozorců, štěkání, konzumace trávy či pití vody z kýblu. Takové ponižující praktiky měli údajně zažít vězni z Detenčního ústavu v Brně. Přišel s tím letos v březnu ve své zprávě pro českou vládu Evropský výbor proti mučení ve Štrasburku (CPT).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Ten už přitom odhalil jiný závažný případ opakovaného fyzického násilí na mladist-

vých ve Věznici Všehrdy na Chomutovsku, který Právo podrobně popsalo ve včerejším vydání.

Jenže zatímco ve Všehrdech se podezření zmiňovaná členy výboru skutečně potvrdila a osmnáct dozorců i sám ředitel tamní věznice museli pryč, nepřípustné chování zaměstnanců z Brna se podle vyjádření ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) neprokázalo. Ani členové Evropského výboru proti mučení ve svých závěrech explicitně neřekli, že by se něco podobného skutečně v brněnském detenčním ústavu dělo.

Zavřeni jsou v něm především ti nejagresivnější pachatelé závažných násilných trestných činů včetně vražd a také znásilnění či různých sexuálních útoků. Vesměs jde o lidi trpící různými sexuálními poruchami, které neovládli, a často opakovaně zaútočili na své oběti a kvůli svému stavu si trest nemohou odpykávat v běžném vězení nebo po jeho skončení není možné, aby pobývali na svobodě.

Trošku zapomíná na to, že tam jsou lidi, kteří někoho zabili anebo něco podobného provedli, a že se s nimi nedá úplně zacházet jako se slušnými a milými lidmi
ministr Robert Pelikán o podmínkách v ústavu

Právě s nimi delegace evropského výboru loni o podezřelých praktikách jednotlivě hovořila.

„Bylo vyslechnuto několik obvinění, že chovanci se specifickými poruchami učení byli přinuceni zaměstnanci ústavu k jejich pobavení tančit, štěkat, jíst trávu a pít vodu z kyblíku. Pokud by se to potvrdilo, rovnalo by se toto chování podle názoru výboru ponižujícímu zacházení,“ napsali zástupci CPT ve zprávě pro českou vládu.

Facky mimo kamery?

Zaznamenali prý i tvrzení, že někteří vězni byli personálem opakovaně fackováni, ale vždy na místech, kde nejsou kamery. Jak ale Právu řekl včera ministr Pelikán, následné šetření žádné nepatřičné chování dozorců neprokázalo.

„Jsem přesvědčen o tom, že podezření na nějaké ponižování či mučení se nepotvrdilo. Naopak se potvrdila ta druhá věc – Všehrdy. Ta zjištění byla závažná, proto jsme tam přijali poměrně radikální opatření. Byli jsme skutečně rádi, že se na to přišlo a řešilo se to,“ poznamenal ministr.

Výbor však ve zprávě nekritizoval jen to, co měli jeho zástupci jen z doslechu od uvězněných.

Delegaci se například nelíbila skutečnost, že všichni brněnští chovanci v detenci komunikovali se svými psychiatry a psychology pouze přes kovové mříže. Pelikán však tento postup včera bránil.

„Ti lidé tam jsou opravdu nebezpeční, jinak by v té věznici nebyli, ale do budoucna přece jen zapracujeme na tom, aby tam, kde je to možné, se ty mříže nedávaly,“ uvedl ministr.

Na druhou stranu prý rozumí postoji lékařů, že nechtějí přijít do zcela přímého kontaktu s odsouzenými.

„Chápu, že prostě mají normálně strach,“ podotkl Pelikán a druhým dechem dodal, že ministerstvo i vězeňská služba nicméně přistupují k poznatkům výboru vstřícně a všechny se snaží řešit.

To platí třeba o kritice týkající se lidské důstojnosti vězňů v Brně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Detenční ústav v Brně

„Pokud jde o lékařské tajemství, je znepokojivé, že příslušníci vězeňské služby byli vždy přítomni u všech lékařských vyšetření chovanců… Výbor se domnívá, že nelze nijak ospravedlnit soustavnou přítomnost vězeňského personálu během lékařských vyšetření,“ uvedli jeho členové ve své zprávě.

Tuto situaci už se úřady podle Pelikána snaží řešit. „Postupně instalujeme do ošetřoven kamery, kdy před místností je monitor, což umožňuje, že dozorce pak není přítomný přímo prohlídce a z monitoru vidí jen siluety. Je však připraven vletět dovnitř v případě, že by se něco dělo,“ upřesnil ministr.

Není to hotel

Jako vyloženou nepravdu pak popřel další tvrzení výboru, že všichni chovanci mužského pohlaví musejí mít v brněnském detenčním ústavu stejně ostříhané vlasy. Naopak poznatek, že každý, kdo je uzavřen v detenci, má k jídlu k dispozici jen lžíci a nikoli kovový příbor, je pravdivý. „Je to z důvodu bezpečnosti. V letadle taky dostanete jen plastový příbor,“ konstatoval šéf resortu spravedlnosti.

Neodpustil si pak kritickou poznámku na adresu štrasburské delegace a její kritické zprávy.

„Na druhou stranu je ten výbor trochu jednostranný. Připadá mi to téměř jako kontrola kvality hotelu, kam by se lidi rádi vraceli. Trošku zapomíná na to, že tam

(v detenci) jsou lidi, kteří někoho zabili anebo něco podobného provedli, a že se s nimi nedá úplně zacházet jako se slušnými a milými lidmi,“ dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám