Hlavní obsah

Pecina našlápl k odvolání Červíčka

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina rozjel proces, na jehož konci by mělo být odvolání dosavadního policejního prezidenta Martina Červíčka. V pondělí totiž oficiálně zahájil řízení ve věcech služebního poměru o zákonnosti jeho jmenování.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina.

Článek

Pecina už přitom dal minulý týden najevo, že je připraven tento loňský krok svého předchůdce Jana Kubiceho zrušit jako nezákonný, a naplno tak vrátit do nejvyšší funkce u policie Petra Lessyho.

Ten po zpětném přijetí do služebního poměru čerpá až do vyřešení policejního dvojvládí dovolenou. Pecina vyzval minulý týden Červíčka k rezignaci, ten to ale odmítl a Pecina tak okamžitě sáhl k dalšímu kroku.

„Dnes bylo zahájeno přezkumné řízení ve věci ustanovení brigádního generála Martina Červíčka na služební místo policejního prezidenta,“ potvrdil Právu Pecinův mluvčí Pavel Novák.

Prezident republiky Miloš Zeman přitom ministra v demisi podobně jako další politici vyzval, aby řešení celé situace nechal na svém nástupci v čele resortu vnitra. Pecina dal nicméně už minulý týden najevo, že bude postupovat bez odkladu. O výsledku správního řízení by podle něj mohl rozhodnout nový ministr pouze v případě, že by vláda vznikla ještě do konce roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Pecina připouští návrat Lessyho do služby

Bývalý policejní prezident Petr Lessy má nakročeno zpátky do řad policie. V reakci na zastavení jeho trestního stíhání totiž ve svém posudku pro ministra...

Výběr článků

Načítám