Hlavní obsah

Pavlína Nytrová

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Pavlína Nytrová byla do roku 2016 poslankyní PS PČR a zastupitelkou Moravskoslezského kraje, v letech 1998 až 2014 zastupitelkou Frýdku-Místku. V roce 2016 se pod ní však otřásla poslanecká židle, když ve Sněmovně vyjádřila své homofobní názory.

Vystudovaná ekonomka se nejprve živila jako státní zaměstnanec, později však přestoupila do soukromého sektoru a řídila například společnost ND-R a.s.

Do povědomí široké veřejnosti se zapsala poprvé v roce 2013, když požadovala pozastavení členství primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého v ČSSD. Podle Nytrové byl totiž Pobucký trestně stíhán pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Tím se však znelíbila svým kolegům, kteří ji odvolali z funkce předsedkyně představenstva městské společnosti Frýdecká skládka a na krátký čas byla vyšachována i z klubu frýdecko-místeckých zastupitelů města za ČSSD.

Pobouření pak vyvolala 13. července 2016, kdy při projednávání novely zákona o registrovaném partnerství a s ní spojené možnosti osvojit si dítě svého homosexuálního partnera vyjadřovala ve Sněmovně homofobní námitky.

„U homosexuálů je vysoká promiskuita, nadprůměrný vztah k alkoholu a drogám, větší násilné chování. Odmítám měnit zákony přirozenosti a přírody. Jen muž a žena se mohou stát rodiči,“ sdělila Nytrová. „Homosexuálové se budou snažit zrealizovat sex s dětmi,“ dodala podle stenozáznamu Sněmovny.

Za tento výrok se do poslankyně tvrdě obula její stranická kolegyně - Michaela Marksová. „Naprosto se distancuji od názorů poslankyně Nytrové týkajících se registrovaného partnerství. Měla by přestoupit do jiné strany!“ napsala na svůj twitterový účet a podotkla, že je jí úplně jedno, jestli jsou rodiče stejného pohlaví. Jde podle ní především o to, aby bylo dítě v bezpečí a milováno.

Premiér Bohuslav Sobotka však odmítl, že by chtěl, aby Nytrová ČSSD opustila. „S předsudky, které reálně mezi lidmi, zdaleka ne jen mezi poslanci, existují, je potřeba bojovat trpělivým vysvětlováním, ne vylučováním,“ mínil premiér. Ani sama Nytrová prý nespatřovala důvod stranu opustit.

Politická kariéra

Nytrová byla členkou sociálních demokratů od roku 1997. Do politiky vstoupila, když byla za tuto stranu v roce 1998 v komunálních volbách zvolena do Zastupitelstva města Frýdek-Místek. Mandát pak obhájila v letech 2002, 2006 a 2010. Po dalších čtyřech letech již nekandidovala.

V roce 2008 se v krajských volbách snažila kandidovat do Zastupitelstva Moravskoslezského kraje, její snaha o poskočení o stupínek výš však byla neúspěšná. Podařilo se jí to až o další čtyři roky později.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 kandidovala za ČSSD ze čtvrtého místa kandidátky v Moravskoslezském kraji a byla zvolena. V prosinci 2016 se sama rozhodla vystoupit z ČSSD a ve volbách v roce 2017 do Sněmovny již nekandidovat.

Je rozvedená a má dvě děti.

Články k tématu