Hlavní obsah

Patera může ve Sněmovně chybět, ODS zváží odložení hlasování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ODS Miloš Patera, který byl v pátek hospitalizován s mozkovou mrtvicí, může chybět na ustavující schůzi nové Sněmovny, která začíná v úterý. Uvedl to v neděli Ivan Langer z ODS v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. ODS podle něj může dokonce požádat o odložení hlasování o volbě vedení nové Sněmovny, které má proběhnout ve čtvrtek.

Článek

Na otázku, zda se Patera zúčastní ustavující schůze, Langer v rozporu se sobotním sdělením tiskového mluvčího ODS Jiřího Sezemského uvedl: "Tuto jistotu nemám, diagnóza je vážná, neznám aktuální stav."

Ivan Langer ještě k celému případu dále sdělil: "Je to další důkaz, že kolikrát věci, které považujeme za důležité, důležité nejsou.  Patera je můj přítel, odpoledne za ním půjdu do nemocnice. Miloše budu přesvědčovat, aby nespěchal, zdraví je důležitější."

Také předseda ODS Mirek Topolánek vpodvečer na tiskové konferenci řekl, že není jasné, zda se Patera schůze zúčastní. Potvrdil, že Langer ho navštívil.

Jak bude postupovat ODS při hlasování ještě není jasné. Langer nevyloučil ani možnost, že ODS požádá o odložení hlasování.

Bublan chce počkat, až soud prověří stížnosti a volby

Podle Františka Bublana však nemusí být odložení ještě nutné. Upozornil, že je možné, že se ve čtvrtek ještě hlasovat nemusí. "V úterý dostanou poslanci osvědčení a ověřit se může, až Nejvyšší správní soud prošetří všechny žaloby na volby." Ivan Langer však uvedl, že to je jeden z možných výkladů zákona, a že o tom rozhodne mandátový a imunitní výbor.

Odklad hlasování z těchto důvodů ale Langer odmítl: "My nehledáme narozdíl od kolegů z opozice způsob, jak prodlužovat vládu, která nemá mandát vládnout... Vláda měla uznat porážku a podat demisi. Vláda by přitom stále byla pověřena vládnout."

Narážky, že jde o patovou situaci, v níž není šance prosadit navrhovanou vládu, Langer odmítal: "Tři strany se dohodly, vytvořily koaliční smlouvu. Buď proti tomu stojí jiná koalice nebo (dvě strany) KSČM a ČSSD."

Bublan ale navrhl, že místo vznikající vlády trojkoalice by se měla zvažovat jiná varianta, která by byla stabilnější: "Pro následující čtyři léta by bylo lepší najít nějaký jiný model vlády a dohody, aby se daly prosadit cíle, na nichž se chceme shodnout." Podle něj by řešením byla nějaká poloúřednická vláda. Tu ale ODS nechce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám