Hlavní obsah

Páteční protest lékařů nakonec bude jen symbolický

Páteční protest lékařů, kteří byli Českou lékařskou komorou (ČLK) vyzváni, aby zavřeli ordinace a sami vyrazili za kolegy například na preventivní prohlídky, bude spíše symbolický. Většina ambulancí bude fungovat v běžném režimu a nepřipojí se k němu ani praktičtí lékaři.

Foto: Václav Pergl, Právo

Článek

"V nemocnicích se nedá očekávat žádná změna proti běžnému dni, pacienti se nemusejí obávat. Akce má být spíše mediálním upozorněním na problém a určitě péče v nemocnicích bude stoprocentně zajištěna," řekla šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Pořádající ČLK tvrdí, že ministr Leoš Heger (TOP 09) omezuje svými zákony a vyhláškami dostupnost, kvalitu a bezpečnost zdravotní péče. Odboráři zároveň Hegera minulý týden vyzvali k odchodu. [celá zpráva]

Pátek 1. března nazvala komora Dnem zdraví lékařů - buď si vezmou volno na odpočinek, nebo půjdou na preventivní vyšetření ke kolegům, jinak prý kvůli náporu práce zanedbávají péči o sebe. Nakonec to ale neudělají.

Praktici se nepřipojí

Distanc od protestu vyjádřilo Sdružení praktických lékařů, které požadavky kolegů pod vedením prezidenta ČLK Martina Kubka odmítlo.

Foto: Česká lékařská komora

Plakát pátečního protestu

Petici a protest v soukromých ambulancích organizuje ČLK, protest v nemocnicích organizuje Lékařský odborový klub. Akci podporuje Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN).

"Upozornili jsme všechny nemocnice, aby vešly v kontakt s organizátory a jednaly s nimi, aby minimálně byla zajištěna neodkladná péče," řekl právník AČMN Stanislav Fiala. Podle asociace by měla vedení nemocnic vyjít protestujícím vstříc a nijak je neomezovat. Pokud by kvůli protestu bylo poškozeno zdraví pacienta, může to mít i trestně-právní důsledky, řekl Fiala.

Účast zjistí až zpětně

Přehled o počtu zapojených lékařů a nemocnic organizátoři nemají. "Záleží to na situaci v každé nemocnici, kde si budou moci vzít dovolenou a kde budou moci šířit petici právě v ten den," řekl ČTK předseda LOK Martin Engel.

"Dali jsme doporučení, ať petici podepisují zaměstnanci i pacienti. Petici odešlou lékařské komoře, my počty podpisů neevidujeme," doplnila Žitníková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám