Hlavní obsah

Pasažéři uneseného letadla odletěli do Ženevy

PRAHA

Většina pasažérů airbusu ruské společnosti Aeroflot, který ve čtvrtek po incidentu na palubě přistál v Praze, odletěli ještě večer. Pokračovali v cestě do Ženevy. V ČR zůstal dvaatřicetiletý Jevgenij Vladimirovič Dogajev, který měl v letadle vyvolat konflikt, požadovat změnu směru cesty a hrozit výbušninou. V Praze s ním zůstalo také osm členů jeho rodiny.

Článek

Podle mluvčí ruzyňského letiště odstartovalo letadlo ve 22:11. Lidé, kteří kvůli únosu museli trávit několik hodin v tranzitním prostoru letiště, odletěli do Švýcarska stejným letadlem, jakým cestovali ráno.

Mezi cestujícími byla i pětičlenná rodina Dumbravova z Moskvy. Matce Anně (37) poplakával v náručí nejmladší syn Lev (3). "Už jsme strašně unavení, čekáme tu celý den a připočtěte ještě dvě hodiny navíc, které jsou v Moskvě," posteskla si Anna, učitelka ruštiny. S manželem Alekem a dalšími syny Sevou (5) a Vladem (15) se chtěli přes Ženevu dostat do Grand Montagne. "A zatím jsme skončili v Praze. Ještě jsem tu nikdy nebyla, jednou se sem vrátím, ale v klidu!" usmála se Anna.

To, co se stalo v letadle, okomentoval její syn Vlad. "Stalo se to v businessclassu kousek od nás. Ten člověk byl opilý a chtěl se prostě předvést. Pak se na něj vrhli," popisoval student třetího ročníku.            

Muž zatím nebyl obviněn

Neplánované přistání stroje Airbus 321 se 170 lidmi na palubě a osmičlennou posádkou způsobil jeden z cestujících, který byl údajně pod vlivem alkoholu nebo drog. Dvaatřicetiletý muž chtěl, aby letadlo mířící z Moskvy do Ženevy přistálo v Káhiře. Pokusil se vniknout do pilotní kabiny a údajně vyhrožoval explozí. Muže zneškodnila posádka letounu.

Muž zatím nebyl obviněn ze žádného trestného činu. V nemocnici na Bulovce mu ošetřili podlité oko, poranění utrpěl při potyčce na palubě letadla.

Případ policisté konzultují s nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou a pražským státním zastupitelstvím. Incident se totiž odehrál na palubě ruského letadla, tedy na území cizího státu.

"Byly zahájeny trestní úkony, bližší specifikaci zatím říci nemohu," řekl dozorující státní zástupce Martin Omelka. Konkrétnější informace budou podle něj k dispozici v pátek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám