Hlavní obsah

Paroubek žádá odvolání Jirsy z funkce soudce kvůli debatě s Kubicem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pondělí vyzval ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby zahájil kárné řízení proti soudci Jaromíru Jirsovi, a to s návrhem na odvolání. Vadí mu, že se Jirsa zúčastnil debaty s Janem Kubicem a vyjadřoval se zde ke sporu ČSSD právě s exšéfem ÚOOZ. Tento spor potom soudil a žalobu ČSSD na Kubiceho zamítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soudce Jaromír Jirsa (vpravo)

Článek

Podle právních zástupců ČSSD soudce Jirsa, bývalý předseda Soudcovské unie ČR, porušil právo na spravedlivý proces. Rozhodli se proto podat stížnost na jeho podjatost.

Advokát ČSSD Pavel Smutný na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě poukázal na videozáznam debaty na Vysoké škole ekonomické, která se konala v listopadu loňského roku. Ve společnosti Jana Kubiceho se zde objevil právě Jirsa.

"Já tady nevím, jestli bych vůbec neměl vyslovit svoji podjatost a odejít z tohoto sálu, neboť pana plukovníka ve výslužbě za čtrnáct dní soudím a budu rozhodovat o tom, jestli zveřejněním Kubiceho zprávy byla poškozena dobrá pověst inženýra Jiřího Paroubka a České strany sociálně demokratické,“ uvedl Jirsa podle videozáznamu za smíchu a potlesku v sále.

Odvolejte ho z funkce soudce, žádá Paroubek

Paroubek se kvůli kauze v pondělí obrátil v písemné interpelaci na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). "Jeho (Jirsovo) jednání nemůže zůstat bez sankce, nemá-li se prohloubit názor o existenci soudcovské mafie,“ uvedl Paroubek.

Ministra žádá, aby neprodleně rozhodl o podání návrhu na zahájení kárného řízení. "Z hlediska obecné prevence jediným vhodným návrhem je jeho odvolání z funkce soudce,“ doplnil Paroubek na adresu Jirsy.

"Jsou naplněny zákonné podmínky pro podjatost soudce,“ řekl ke kauze Smutný, podle kterého byla porušena práva ČSSD. Považuje za nepřijatelné, aby Jirsa veřejně proces komentoval. Situaci označil za mimořádně vážnou. ČSSD se proto prostřednictvím právních zástupců rozhodla podat k pražskému Městskému soudu stížnost na podjatost Jirsy.

Smutný dodal, že nenapadají Jirsu, že by nebyl nezávislý. Podle něj ale není soudce nestranný, protože zesměšňujícím způsobem hovořil o jedné ze stran sporu. Doplnil, že o záznamu nevěděli před jednáním soudu, dozvěděli se o něm od "občana“ den poté.

Reklama

Výběr článků

Načítám