Hlavní obsah

Paroubek: Velká koalice je upřímnější

Prezident Václav Klaus označil ČSSD, potažmo jejího předsedu Jiřího Paroubka za důvod, proč se rozhodl dát i druhý pokus na sestavení vlády předsedovi ODS Mirku Topolánkovi. Předseda sociálních demokratů stále prosazuje velkou koalici nebo mešinovou vládu s podporou své strany.

Článek

Premiérem bude ve středu opět jmenován Mirek Topolánek. Co to pro vás znamená?

Já věřím, že pan Topolánek tuto příležitost využije a pokusí se sestavit vládu, která bude přijatelná pro další strany, aby získal potřebou politickou podporu. Počkám si, až s námi začnou jednat, očekávám, že to budou písemné návrhy, jinak nemá smysl jednat a nemá smysl se vystavovat slovní pyrotechnice.

Neobáváte se opakování prvního neúspěšného Topolánkova pokusu?

Dopadl špatně, protože k tomu přistupovala ODS špatně. Pokud by k tomu přistupovali seriózně, přišli s nějakým návrhem rozumného kompromisu, tak jsem přesvědčen, že bychom o tom mohli jednat a že bychom se mohli dohodnout.

Není opět menšinový kabinet ODS proti logice sestavování vlády?

Já mluvím ne o trojkoalici, ale o menšinové vládě ODS.

Už jste o něčem takovém jednali v srpnu.

V průběhu srpna jsme jednali, jistě. Jenomže ta jednání byla přerušena, protože jsme se prostě neposunovali dostatečně rychle a protože se objevila výhodnější nabídka ze strany pana Kalouska.

Dáte ODS nějaké garance, že bude mít vaši exkluzivitu při jednání?

S kým jiným chtějí ještě jednat?

Co když přijde zase nějaká výhodnější nabídka?

Ať nám dají předběžný návrh smlouvy o exkluzivitě. Ať pojmenují to, k čemu chtějí dojít, jaká bude tedy konečná podoba vlády, a pak jsme schopni jednat také o exkluzivitě a třeba i podepsat. Ale nebudu podepisovat exkluzivitu tehdy, když nevím, o čem se bude jednat.

Znamenalo by to vyloučení všech ostatních možných variant?

V podstatě ano.

Chcete zasahovat do programu vlády a do personálních záležitostí?

Určitě budeme mít takové podmínky, pokud jde o programovou oblast. A myslím si, že člověk, jako je pan Langer, nemůže být ministrem vnitra, to je zřejmé.

Kdyby vláda měla středový program a nebyl v ní pan Langer, mohli byste jí zaručit toleranci, nebo přímo podporu?

Já si myslím, že se o tom dá hovořit, a myslím si, že délka mandátu této vlády by byla optimálně dva roky. Tento člověk nepatří do ministerské funkce pro svou úzkou spolupráci a úkolování policejního útvaru ÚOOZ a jeho vedení, pana Kubiceho a spol.

Bylo by to na základě jakési opoziční smlouvy?

Nevím, jestli bychom to nazvali zrovna opoziční smlouvou, to určitě ne, ale musela by to být smlouva, která je kontrolovatelná a která je zejména kontrolovatelná ze strany veřejnosti.

Za jakých podmínek by byla ochotna ČSSD menšinovou vládu ODS tolerovat?

Museli bychom hovořit o programových věcech, vrátit se k programovým průnikům, aby to byl rozumný kompromis. Určitě bychom nebyli pro nic takového, jako je rovná daň. Jsme ochotni debatovat o důchodové reformě, o reformě veřejných financí, zachování sociálních zákonů. Také se můžeme domluvit na určitých věcech, které souvisí s přeměnou policie. Myslím si, že tady by měl být velký vliv také opozice.

Dá se říci, že to je prioritní varianta ze strany ČSSD?

Já nevím, jestli je to prioritní varianta. Je to jedna z alternativ, myslím, že alternativa, které já bych dával přednost, je velká koalice. Řekl jsem také, že pokud jde o velkou koalici, je to varianta, které já osobně bych se nezúčastnil, ale nicméně si myslím, že by dávala stabilní vládu zemi a dá se o ní jednat.

A když jedna strana zůstane v parlamentu a pojistí si druhou stranu, která bude vládnout, smlouvou, bude jí zasahovat do personálií, do programu, do vládnutí, není to tedy skrytá velká koalice?

Samozřejmě že by to byla skrytá velká koalice. Je to v podstatě velkokoaliční uspořádání. Z toho hlediska si myslím, že je mnohem upřímnější, kdyby to byla velká koalice. Ale já nevidím jako pejorativní ani jedno, ani druhé v situaci, kdy pět měsíců nemáme vládu. Jestli je vlastně v těch součtech jediná možná vláda, vláda velké koalice, tak je potřeba tyto věci seriózně zvažovat. A nikdo nemůže soc. dem. obviňovat, že nemá zájem řešit povolební uspořádání, pokud sám odmítá takovou variantu.

Odstoupí před případným třetím pokusem o sestavení vlády předseda Sněmovny Vlček?

Myslím, že asi odstoupí. To je zřejmé, i když jsem slyšel také takový výklad, že tady něco pan prezident slíbil ČSSD v tom druhém pokusu a nesplnil to. Takže ČSSD není povinna tyto věci držet. Ale já si myslím, že ať je to, jak chce - jestli to ČSSD slíbila, tak to splníme.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: Budu jednat se všemi stranami

Odstupující premiér Mirek Topolánek bude ve středu odpoledne znovu pověřen sestavením vlády. Řekl, že o podobě příští vlády bude postupně jednat se všemi...

Výběr článků

Načítám