Hlavní obsah

Paroubek v opozici sestaví stínovou vládu

Právo, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie se chystá na opoziční roli. Vyplývá to z vyjádření stranického šéfa, premiéra Jiřího Paroubka. Ten se vyslovil rovněž pro co nejrychlejší ustavení stínové vlády ČSSD. Paroubek to napsal v komentáři, jehož celé znění přináší páteční Právo na straně 7.

Článek

"Při konstituování stínové vlády, které nastane ihned po přechodu sociální demokracie do opozice, bude nezbytné rekonstruovat rychle zázemí v odborných komisích, které strana má. Tak, aby stínový ministři měli reálnou oporu v odbornících a v jejich odborných stanoviscích," napsal premiér.

Koncept k diskusi v ČSSD o stínové vládě představoval už návrh organizačního řádu soc. dem., který posílil Paroubkovy pravomoci.

"Stínová vláda je tvořena stínovými resortními ministry. Schází se podle aktuálních potřeb na návrh předsedy stínové vlády," říkal text. Stínovým premiérem by byl nejspíš Paroubek a jeho ministři by své materiály projednávali v odborných komisích Lidového domu.

Šéf Sněmovny? To není prohra

Předseda ČSSD ve čtvrtek také uvedl, že by nepovažoval za prohru, kdyby stanul v čele Sněmovny. Paroubek by tak byl ve stejné situaci jako jeho předchůdce Miloš Zeman, který byl opozičním vůdcem a zároveň šéfem Sněmovny po volbách v roce 1996.

"Pokud to bude součástí politických dohod, tak bych tam asi seděl. Prohra by to nebyla v žádném případě," uvedl Paroubek ve Frekvenci 1 s tím, že při jednáních o povolebním uspořádání jsou nejdůležitější programové otázky. O těch vyjednávají týmy za účasti místopředsedů Bohuslava Sobotky, Zdeňka Škromacha, vicepremiéra Jiřího Havla a šéfa Paroubkových poradců Jaroslava Tvrdíka.

Vedení ČSSD o svém kandidátovi na předsedu Sněmovny rozhodne během pátku.

Menšinová vláda ODS s nestraníky je pro ČSSD přijatelná

Sociální demokracie je podle Paroubka připravena jednat o menšinové vládě ODS s účastí odborníků. "Když by ta vláda byla polopolitická, tak bychom se o tom mohli bavit," uvedl.

Předseda lidovců Miroslav Kalousek ve čtvrtek  novinářům řekl: "Jsme připraveni jednat o podpoře či toleranci menšinové vlády ODS. Nicméně musí být jasné, že menšinová vláda ODS s účastí nestranických odborníků není nic jiného než velká koalice, kde roli ministrů za soc. dem. suplují ti takzvaní nestraničtí odborníci. To je velká koalice, nic jiného, něco takového by se nám těžko podporovalo."

Varovně se vyjádřil i šéf zelených Martin Bursík v rozhovoru pro páteční Právo (s. 14):  "A už vůbec bychom samozřejmě nemohli podpořit ,menšinovou vládu ODS', v níž by figurovali i zástupci sociální demokracie, byť by to byli jen úředníci či ,odborníci'; takovou vládu bychom považovali prostě za velkou koalici."

Odpoledne se na Pražském hradě uskuteční další kolo jednání šéfů všech pěti parlamentních stran s prezidentem Václavem Klausem. Do včerejšího večera měly strany doručit na Hrad podmínky, za nichž jsou ochotny na provizorní řešení při ustavení Sněmovny přistoupit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám