Hlavní obsah

Paroubek už Benešovou nepodrží

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Dny nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové jsou podle informací Práva již sečteny. Přes počáteční podporu premiéra Jiřího Paroubka nyní definitivně došla trpělivost i jemu.

Článek

Soc. dem. ministři jsou podle dobře informovaných zdrojů připraveni zvednout ruku pro odvolání Benešové navzdory ostrému nesouhlasu lidovců.

Odvolání chce vládě navrhnout ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU). Paroubek před časem verdikt vlády nad Benešovou odložil, aby její odchod nebyl svázán s kauzou katarského prince, kde jí držela palce většina veřejnosti.

Ačkoli Paroubek i soc. dem. přiznávají Benešové zásluhy v boji proti kriminalitě, její vystupování v posledních týdnech považují za zcela nepřijatelné. "Takto se nemůže chovat státní zaměstnanec," řekl Právu jeden z politiků v narážce na výroky nejvyšší státní zástupkyně na adresu ministra spravedlnosti.

Větev si sama podřezala

"Vůbec nejde o to, kdo má ve sporu těchto dvou pravdu, ale o to, že Benešová nemůže veřejně vystupovat proti Němcovi," prohlásil vysoký činitel ČSSD. Dodal, že soc. dem. se nechce jednoznačně postavit na Němcovu stranu, nicméně nejvyšší žalobkyně si podle něj pod sebou sama podřezala větev.

Z okruhu premiéra prosákla informace, že Paroubek chce Benešové nabídnout místo, které by odpovídalo jejímu současnému postavení. Není vyloučeno, že by mohla kandidovat za soc. dem. do Senátu.

O této možnosti se zmínili i někteří poslanci při včerejším jednání klubu soc. dem. Není však jisté, zda by Benešová byla ochotna na takovou nabídku kývnout. Nyní je na dovolené a její odvolání i případná budoucnost ve státních službách či v politice by mohly přijít na pořad po jejím návratu. Nejbližší senátní volby se uskuteční za rok.

Paroubek se k dalšímu osudu Benešové zatím odmítá vyjádřit, pouze prohlásil, že problém bude velmi brzy vyřešen.

Němec o odvolání nejvyšší státní zástupkyně usiluje již delší dobu. Proto se rozhodl, že i kdyby vláda Benešovou neodvolala, postavil by ji mimo funkci do doby, než bude uzavřena kárná žaloba, kterou na ni před časem podal. V důsledku této žaloby může být Benešová postižena finančně, výtkou nebo zbavením funkce státní zástupkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám