Hlavní obsah

Paroubek: Spor Němce s Benešovou je uzavřen

PRAHA

Spor ministra spravedlnosti Pavla Němce s nejvyšší státní zástupkyní ve středu s oběma řešil premiér Jiří Paroubek. Po schůzce prohlásil spor za ukončený s tím, že oba budou nyní hledat schůdné řešení.

Článek

"Spor je z mého hlediska vyřešen a nebude pokračovat, rozhodně ne v té mediální oblasti. Oba zúčastnění se budou snažit najít nějaké společné schůdné řešení," řekl ČTK premiér

Benešová a Němec se přou o to, do jaké míry může ministerstvo spravedlnosti zasahovat do práce státních zastupitelství. Spor se vyhrotil zejména kvůli rozdílnému postoji v kauzách exministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU) a katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, obviněného z pohlavního zneužívání nezletilých.

Bureš: Němec pravomoce nepřekročil

Paroubek spor o výklad zákona v případě vydání katarského prince konzultoval i s bývalým šéfem legislativní rady vlády Jaroslavem Burešem. Ministr Němec podle Bureše své pravomoci nepřekročil. V médiích se objevily úvahy, že by Němec mohl na vládě navrhnout odvolání Benešové, která svého nadřízeného veřejně kritizovala. Ministr ale v úterý řekl, že nic takového nechystá. Paroubek potvrdil, že vláda nebude jednat o změně v čele Nejvyššího státního zastupitelství.

Situací v resortu spravedlnosti se v úterý večer zabýval na mimořádném zasedání i sněmovní ústavně-právní výbor, ale jednání skončilo bez jakékoliv výsledku. Poslanci se nemohli dohodnout na tom, zda a o čem mají jednat. Po téměř 45 minutách proto schůzi výboru ukončili. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám