Hlavní obsah

Paroubek si stěžuje na ČT, chce duel s Topolánkem

Právo, jp, trj
PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek napsal dopis generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi, ve kterém si stěžuje na dramaturgii nedělních Otázek Václava Moravce (OVM). Podle Paroubka v něm vystoupí jen premiér Mirek Topolánek (ODS) bez politického oponenta. Paroubek z toho vyvodil, že se mu Topolánek jako soupeři z politických duelů už půl roku vyhýbá, naposledy se totiž střetli v polovině loňského října.

Článek

"Pane Topolánku, přestaňte se už konečně schovávat!" zopakoval v pátek své loňské předvolební výzvy Paroubek. Chce, aby mu dal premiér vědět, kterou z nedělí by rád "namísto zábavy věnoval politice".

Topolánek na dotaz Práva v SMS odepsal: "Opakovaný vtip není vtipem..."Ą

ČT kritiku odmítá

Paroubkovu kritiku odmítl mluvčí ČT Martin Krafl, i když v neděli bude hostem jen Mirek Topolánek a v telemostu personální ředitel Škoda Auto Martin Jahn a profesor univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň.

Topolánka ČT podle Krafla oslovila před dvěma měsíci s žádostí o debatu s moderátorem a nepolitickými hosty na telemostu. "Takový formát (moderátor a premiér) je naprosto běžný a legitimní. Václav Moravec je moderátor, který umí účinně oponovat jakémukoli hostu," uvedl Krafl.

Podle něho ČT duel Topolánka s Paroubkem plánuje na konec května. "Plán ještě ale neznamená, že tomu tak bude. Souhlasit musejí všichni partneři, navíc je třeba se řídit aktuální politickou situací a například i tím, abychom v krátkém časovém intervalu neopakovali stejnou sestavu hostů, jaká je v ostatních diskusních pořadech," poznamenal Krafl.

Je tedy docela možné, že duel obou rivalů uvidí dříve diváci TV Prima. "V minulosti nám ani Paroubek, ani Topolánek neodmítli. Máme o přímé setkání obou politiků zájem, protože jejich vzájemný střet se na naší televizi uskutečnil týden před loňskými parlamentními volbami," uvedl mluvčí Primy Ladislav Pavlík. Nedělní diskusní pořad TV Nova loni zanikl.

Krafl tvrdí, že se ČT podle vzoru BBC řídí zásadou, "že se politikům dostává prostor ve vysílání podle toho, zda jde jen o straníky, anebo i o členy exekutivy. Poměr je tedy 1:1:1 (vládní strana-opoziční strana-exekutiva)."

Topolánek s Paroubkem se sešli v diskusním pořadu ČT při debatě všech předsedů parlamentních stran loni před Vánoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám