Hlavní obsah

Paroubek se pustil do vládního zmocněnce pro radar

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda opoziční sociální demokracie Jiří Paroubek se v nedělních Otázkách Václava Moravce tvrdě pustil do způsobu, jakým vláda řeší otázky kolem vybudování amerického radaru. Především mu vadí, že se starosty nejednají ministři, ale vládní zmocněnec Tomáš Klvaňa.

Článek

"Funkce vládního zmocněnce pro radar je pro mě nepochopitelná, starostové čekají, že s nimi bude hovořit někdo z vlády. Vláda nekomunikuje, nastrkuje za sebe pana Klvaňu, který nemá ani tu slušnost, aby přestal být marketingovým zástupcem tabákové firmy British American Tobacco," řekl Paroubek.

Hned poté napadl ministryni obrany Vlastu Parkanovou, že místo toho, aby jednala, skládá častušky. Nebral si servítky ani v hodnocení dalších zainteresovaných. Premiér je podle něj příliš "emotivní" a omezené jsou podle něj i vyjadřovací schopnosti ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Osobně by se přikláněl k ruskému návrhu odložit rozhodnutí o vybudování základny až na konec příštího roku, kdy už bude jasné, kdo je novým americkým prezidentem. "Já si myslím, že by bylo rozumné jednat dál, ale čekat na výsledky amerických prezidentských voleb. Demokratický Kongres přišel s určitým omezením výdajů," řekl Paroubek s tím, že zatím není jasné, jestli jde jen o odklad financování, nebo o přehodnocení strategických záměrů.

Odklad ovšem vláda neplánuje. Plyne to z vyjádření Veroniky Šmigolové-Kuchyňové  z odboru bezpečnosti na ministerstvu zahraničí, podle níž by vyjednávání mělo skončil na jaře 2008. "Nedomnívám se, že americké prezidentské volby by měly být nějakým mezníkem," řekla a dodala, "kdy se bude rozhodovat záleží na parlamentu a my si nestanovujeme deadline."

Podle ní se ministerstvo přiklání k pronájmu na dobu neurčitou s roční výpovědní lhůtou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám