Hlavní obsah

Paroubek se frakce ani štěpení soc. dem. nebojí

Právo, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Levicová frakce ČSSD, jejíž zrod byl avizován již na velikonočním sjezdu strany a která začne fungovat od 14. května, tedy den po hlasování o důvěře nové vládě, naráží uvnitř soc. dem. na rozporuplný vztah funkcionářů k osobě jejího lídra Jana Kavana a jeho aktivitám. Premiér Jiří Paroubek Právu v neděli řekl, že řada západoevropských soc. dem. stran má vytvořeny názorové frakce. "Myslím si, že nic nebrání tomu, aby se utvořily frakce i u nás."

Článek

K domněnkám, že vznikem frakce začne štěpení ČSSD, Paroubek uvedl, že podobné spekulace provázejí soc. dem. hnutí v Česku už patnáct let, kdykoli někdo vytvoří názorovou platformu nebo se o to pokusí. "Kdokoliv soc. dem. opustil, tak už o něm nikdo nikdy neslyšel," dodal Paroubek.

Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek uvedl, že by mu v souvislosti s levicovou frakcí nevadilo, pokud by šlo o debatu uvnitř soc. dem., která by přispěla k jejímu většímu sebevědomí. "Očekával jsem, že taková debata se odehraje na nedávném sjezdu ČSSD. Byl jsem ale trochu zklamán, že k tomu nedošlo," dodal Zaorálek.

Vyjádřil pochybnost, zda je potřeba k takové debatě zakládat frakci. Nejpodstatnější jsou podle Zaorálka myšlenky a názory, které soc. dem. potřebuje a které by vítal, protože soc. dem. v Evropě prochází velkou diskusí o svém dalším směrování. "Bohužel ale mám pocit, že představitelé levicové frakce dnes přicházejí spíše s personálními požadavky dříve než s postoji. Vyvolává to ve mně určitou nedůvěru," prohlásil Zaorálek.

"Jen se chce zviditelnit"

Poslanec a předseda pardubické krajské soc. dem. Miroslav Váňa řekl: "Osobně se mi to nezamlouvá, a dokonce bych řekl, že to i odsuzuji. Ke jménu Jan Kavan začínám mít čím dál větší nedůvěru."

Váňa má podle svých slov obavu, že Kavanovi nejde o meritum věci, ale o to, aby se zviditelnil. "Jelikož nejsem zvolen místopředsedou ČSSD, tak se ustavím sám do funkce vůdce levicové frakce a už se o mně bude mluvit," poznamenal na Kavanovu adresu.

Podle Váni je ČSSD levicově zaměřená a neshledává jediný důvod, proč v ní zakládat frakci, která bude papežštější než papež: "Možná máme v něčem až moc levicový program, myslím tím štědré a někdy ne účelové rozdávání sociálních dávek."

Místopředseda soc. dem. pro řízení Martin Starec uvedl, že stanovy strany tyto záležitosti neřeší: "Zakládat v levicové straně levicovou frakci, to jejich autoři asi považovali za zbytečné." ČSSD se podle Starce musí soustředit na to, aby odváděla práci, kterou od ní společnost očekává, a založení frakce nemůže dramatickým způsobem změnit přístup k práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám