Hlavní obsah

Paroubek pro velkou koalici bez své účasti, Topolánek proti

– PRAHA
Novinky, lab

Předseda ČSSD Jiří Paroubek je ochoten jednat o velké koalici ČSSD a ODS na dva roky do předčasných voleb. Sám by se na ní ale nepodílel. Uvedl to v pořadu ČT otázky Václava Moravce. Tuto možnost však premiér Mirek Topolánek odmítl s tím, že Jiří Paroubek blokoval dlouhé povolební jednání o vládě a "podrazil ODS".

Článek

Mirek Topolánek požaduje konsensus o překlenovací vládě, která by dovedla zemi k předčasným volbám na jaře příštího roku. O tom chce v pondělí na Hradě jednat s prezidentem Václavem Klausem. 

Podle Jiřího Paroubka by jednou z možností povolebního patu byla i velká koalice. Takové řešení by bylo beze mne, řekl Paroubek v ČT s tím, že i když tomuto řešení nedává přednost, byl by o něm s ODS ochoten začít jednat. "Velká koalice není možná z důvodu, že si ji nepřejí ani velké strany, ani voliči. Voliči si zaslouží nejpozději na jaře předčasné volby," odrazil Paroubkův návrh předseda vlády Topolánek.

Předčasné volby na jaře zase odmítá ČSSD, potvrdil Paroubek. O dalším postupu v jednáních o vládě, ale i o personálních změnách v ČSSD v souvislosti s kauzou Doležel bude Paroubek večer jednat se špičkami ČSSD.

Topolánek: Paroubek si nezaslouží pokus o sestavení vlády

Podle premiéra Mirka Topolánka také není důvod, proč by měl předseda ČSSD Paroubek získat (třetí) pokus na sestavení vlády. "Žádný automatický pokus neexistuje. To, že si to Paroubek myslí, je málo," řekl Topolánek. "Ústava zná první pokus, druhý pokus a třetí pokus a pak předčasné volby," oponoval Paroubek.

Podle Topolánka by Paroubkův návrat do Strakovy akademie byl  "ohrožením vývoje ČR".

V pondělí bude Klaus jednat s ODS

O dalších možnostech sestavování vlády bude v pondělí na Hradě jednat prezident Václav Klaus s Mirkem Topolánkem a dalšími představiteli ODS.

"Jdeme za prezidentem Klausem s tím, abychom sestavili překlenovací vládu," řekl Topolánek v ČT. Na otázku moderátora, zdali může potvrdit, že budou jednat i o jmenování Jiřího Šedivého na post premiéra, odpověděl, že otázka, kdo stane v čele, je zatím předčasná.

"Jiří Šedivý by byl dobrý premiér, ale není čas na jména," dodal.

ODS vzpomíná na Zemana "s nostalgií"

V názorové přestřelce mezi oběma politiky došlo i na poznámky osobnějšího  typu. "Posledním sociálním demokratem, který držel slovo, byl Miloš Zeman," poznamenal v bouřlivé debatě premiér Topolánek. Podle Paroubka zase Topolánek "rád a často žertuje". 

Reklama

Výběr článků

Načítám