Hlavní obsah

Paroubek: Poslanec Pohanka je možná vydírán

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek prý má indicie, že poslance Michala Pohanku možná vydírají bezpečnostní složky, nebo že jeho odchod má být výměnným obchodem ODS. Podle Paroubka čelí podobnému nátlaku několik poslanců ČSSD. Šéf soc. dem. ve čtvrtek vyzval Pohanku, který se rozhodl vystoupit z ČSSD, k odstoupení z funkce poslance.

Článek

"Jsme přesvědčeni, že ten postup je organizován některými bezpečnostními složkami, které pracují na základě zadání ODS," řekl Paroubek.

Podle jeho slov zřejmě bezpečnostní složky Pohankovi naznačovaly, že je vyšetřován a ČSSD se ho bude chtít zbavit. Pohanka tomuto tlaku podlehl a ve středu se rozhodl ze sociální demokracie vystoupit. Sám Pohanka ale tvrdí, že ho zastrašovala ČSSD. [celá zpráva]

Podle Paroubka je možné i to, že za odstoupením Pohanky stojí ODS. Mohla mu slíbit například to, že nebude vyšetřován v kauze starosty Budišova Ladislava Péti. Vše prý podle předsedy ČSSD svědčí o tom, že Pohanka "černé svědomí spíše má".

Nátlaku policie, který Paroubek označil za "blíže nedefinovaný a sofistikovaný", čelí podle jeho slov několik poslanců ČSSD, jejich jména ale šéf ČSSD neuvedl. Dodal jen, že s nimi jednal a ještě jednat bude. "Jde o to zasít do myslí lidí nedůvěru, vytvořit dojem, že by mohli být stíháni. Takovým způsobem lidi rozpracovat a pak odloupnout od klubu ČSSD," přiblížil Paroubek údajnou strategii ODS.

ODS Paroubkova slova odmítá

Představitelé občanských demokratů  výroky šéfa soc. dem rezolutně odmítají. Předseda ODS Mirek Topolánek prohlásil, že jeho strana za Pohankovým případem určitě nestojí. Stejného názoru je i místopředseda ODS Petr Nečas. "Jsou to neuvěřitelné hysterické výroky pana Paroubka, nechce se věřit, že je soudný," řekl.

"Jsem přesvědčený, že tomu tak není a kdo něco takového prohlašuje, tak by to měl doložit, protože jde o velmi odvážné a silné tvrzení," řekl Novinkám poslanec ODS Jan Vidím.

S tím souhlasí i místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. "Doufám, že už si to konečně zapíší za uši všichni ti, kdo takové věci budou říkat. Tomu, že kdokoliv může říkat cokoliv, musí být učiněna přítrž," řekla Novinkám.

Pohanka: nutili mě odejít

Pohanka ve středu ve svém zdůvodnění, proč se rozhodl opustit ČSSD, sdělil, že není spokojen s formou komunikace ve straně. Předseda poslaneckého klubu soc. dem. Michal Hašek ho prý nutil, aby ze strany odešel. Ten ale tvrdí, že pouze chtěl, aby Pohanka své zapojení do tzv. kauzy Budišov vysvětlil. Na jedné ze schůzek byl i Paroubek. Ten schůzky nepopřel.

Poslanec, který se nyní ukrývá na neznámém místě a odmítá se stranou komunikovat, prý nepatřil ke kritikům a nikomu nenaznačoval, že by byl s chodem strany nespokojen. [celá zpráva]

Pohankův hlas by při sestavování nové vlády mohl být rozhodující. Pravice by díky němu mohla získat 101 hlasů, což by jí umožnilo získat důvěru ve Sněmovně.

Sám poslanec možnost podpořit vládu ODS nevyloučil. Včera serveru aktuálně.cz řekl, že svůj další postoj bude zvažovat. "Tím, že jsem z ČSSD vystoupil, budu zvažovat svůj vlastní názor a nebudu se řídit názorem, který by mi byl z nějaké strany dáván. Teď jsem v pozici nezávislého poslance," uvedl Pohanka.

ČSSD má v záloze Brzobohatou

V případě, že by se Pohanka vzdal poslaneckého mandátu, ve Sněmovně by jej zřejmě nahradila představitelka ČSSD Zuzana Brzobohatá z Tišnova na Brněnsku. Uvedl to šéf sociálnědemokratických poslanců Michal Hašek. "Je to zkušená komunální politička, která by ve Sněmovně znamenala pro ČSSD přínos," řekl.

Brzobohatá považuje podobné úvahy za předčasné. "Až bych tu nabídku dostala, začala bych se rozhodovat," řekla.

Anketa

Ovlivní podle vás aféra kolem poslance Michala Pohanky výsledek senátních voleb?
ano, ve prospěch ODS
35,2 %
ano, ve prospěch ČSSD
3,7 %
Ne, neovlivní
61,1 %
Celkem hlasovalo 5442 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD: Pohanka má zřejmě "pistoli u hlavy"

Vedení ČSSD se stále nepodařilo spojit se poslancem Michalem Pohankou, který ve středu oznámil svůj odchod ze strany i z jejího poslaneckého klubu. Sociální...

Výběr článků

Načítám