Hlavní obsah

Paroubek: Pokud se nedohodneme s ODS, půjdeme jinou cestou

Novinky, znk
PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělním chatu na Novinkách.cz uvedl, že by v případě nedohody s ODS byla sociální demokracie nucena "jít jinou cestou". Je přesvědčen, že by se jeho straně ve třetím pokusu podařilo sestavit vlastní vládu.

Článek

Paroubek se nyní soustředí na sestavení vlády spolu s ODS. Dodal ale, že si občanští demokraté musí se svými návrhy na vytvoření společné koalice pospíšit. "Pokud nebudou jasné kontury dohody do 15. prosince, bude ČSSD nucena jít jinou cestou," poznamenal s tím, že by v takovém případě nastal třetí pokus o sestavení vlády. "V tom by, jak věřím, byl úspěšný představitel ČSSD," svěřil se.

Za nynější pokles preferencí může Zeman

Pokles preferencí, které ČSSD na podzim zaznamenala, je podle šéfa soc. dem. vinou bývalého předsedy Miloše Zemana. "Je způsoben jednoznačně útoky Zemana a jeho věrných na politiku vedení ČSSD i mě osobně," uvedl Paroubek. Vnitrostranické pře podle něj srážejí preference jeho partaje u občanů. "Volič nemá rád rozhádané strany," poznamenal.

Paroubek také vyzdvihl rozdíl mezi představiteli ODS během jeho působení ve funkci náměstka primátora Prahy a nynějším vedením občanských demokratů. "Když jsem byl na pražské radnici, udělal jsem spolu se svými kolegy celkem hladce dohodu o spolupráci mezi ODS a ČSSD jak s panem Bémem, tak s jeho předchůdcem panem Koukalem a později Kaslem. Byla to dobrá spolupráce, která se časem opírala i o vzájemnou důvěru. Nevím, proč není možné se na centrální úrovni dohodnout s ODS stejně pružným způsobem," poznamenal.

Zopakoval, že preferuje koaliční vládu bez Strany zelených. "Strana zelených má určitě velkou perspektivu, ale pod svým vůdcem Bursíkem se profiluje spíše jako B tým ODS," uvedl. Naopak KDU-ČSL předseda soc. dem. považuje za středovou stranu, která může ve vládě vyvažovat názory největší pravicové a největší levicové strany.

Za politické bezvládí nese vinu pravice

Z toho, že více než půl roku po volbách nebyla sestavena vláda s důvěrou Sněmovny, viní předseda soc. dem. pravici, která podle jeho slov nebyla dosud ochotná dohodnout se a předložit realistické návrhy. To zhruba před šesti týdny přesvědčilo ČSSD, aby sama přišla s konstruktivním návrhem. Paroubkovi jde o sestavení stabilní vlády, které by se osobně účastnit nemusel.

ČSSD nemá podle jejího předsedy na předčasných volbách zájem. "Je nepochybně možné se dohodnout na nové vládě bez předčasných voleb," vysvětlil.

Šéf sociálních demokratů odmítl, že by chtěl orientovat svoji stranu více směrem ke KSČM. S hlasy komunistů je prý ve Sněmovně třeba počítat. Navíc podle něj stojí komunisté před důležitými změnami. "Předpokládám, že v komunistické straně se otevírají dveře k její hluboké reformě," řekl.

Paroubek se také ohradil proti tvrzení, že jeho předsednictví ČSSD neprospívá. "Když jsem přišel do čela vlády ČSSD, byla strana rozvrácená a pohybovala se se svými volebními preferencemi kolem 10 procent. Ve volbách v červnu tohoto roku získala podporu třetiny voličů. Miloš Zeman tohle nazývá jájínkovstvím. Já bych řekl, že to byl ojedinělý výkon politika, který získal širokou důvěru veřejnosti," vysvětlil.

Podle něj byly úspěchem i volby do Senátu, kdy strana zvýšila počet svých senátorů, a volby do obecních zastupitelstev, kde narostlo procento jejích voličů. "Myslím, že to nejlepší období v čele ČSSD mám ještě před sebou," dodal.

Reklama

Související články

Paroubek se nečekaně sešel s Klausem

Prezident republiky Václav Klaus přijal v úterý dopoledne na Pražském hradě předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. O schůzku požádal Paroubek. Prezidentovi přednesl...

Výběr článků

Načítám