Hlavní obsah

Paroubek pokáral ministra Němce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) se ve středu po zasedání vlády pustil do ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU). Paroubkovi vadí Němcovo nediplomatické jednání při odvolávání lidí v resortu. Paroubkovi se nelíbil způsob odvolávaní nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, stejně jako šéfky Nejvyššího soudu Ivy Brožové.

Článek

Paroubek také potvrdil, že neodvolá náměstka Jiřího Vyvadila, kterého soc. dem. nominovala na ministerstvo spravedlnosti. Vyvadil se v lednu sešel kvůli Setuze s podnikatelem Tomášem Pitrem, Němcovi však o tom neřekl. "Chci mít klid v resortu, chci, aby tam hoši pracovali," uvedl premiér s tím, že očekává rychlé vyřešení situace.

Němec se nechal slyšet, že Vyvadila odvolá, pokud sám neodejde. "Snižuje důvěru nejen v ministerstvo, ale především v justici jako celek, a z toho důvodu mi nezbývá, než jej vyzvat, aby z této věci do konce týdne vyvodil osobní odpovědnost," řekl o Vyvadilovi v úterý Němec.

Vyvadil oznámil, že se mu dlouhodobě nedaří najít styčné plochy mezi ním a Němcem a že přemýšlí o tom, že by měl z úřadu odejít. S Pitrem prý jednal jako Paroubkův posel a ani ho nenapadlo, že by měl o schůzce informovat ministra. Sdělil, že pokud ho k tomu vyzve Paroubek, ze své funkce odejde. 

Provokace směrem k US-DEU?

Němec ještě ve středu večer svolal schůzku vedení US-DEU. Politici údajně jednali právě o případu Vyvadila. České televizi po jednání Němec řekl, že stále trvá na svém a je připraven Vyvadila odvolat. Podle neoficiálních informací strana zvažuje i možnost, že by tento krok premiéra Paroubka mohl vyprovokovat k tomu, aby požadoval odchod US-DEU z kabinetu, uvedla ČT.

Vyvadil oznámil, že se mu dlouhodobě nedaří najít jakoukoli spojnici mezi ním a Němcem a že velmi intenzivně přemýšlí o tom, že by měl z úřadu odejít. S Pitrem prý jednal jako Paroubkův posel a ani ho nenapadlo, že by měl o schůzce informovat ministra. Upozornil, že pokud ho k tomu vyzve Paroubek, ze své funkce odejde.

Anketa

Kdo by měl podle vás spíše odejíz z vedoucích funkcí na ministerstvu spravedlnosti?
ministr Pavel Němec (US-DEU)
49,7 %
náměstek Jiří Vyvadil (ČSSD)
50,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1462 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS žádá hlavu náměstka Vyvadila

Nejsilnější opoziční strana ODS vyzvala prostřednictvím svého stínového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Vyvadila...

Výběr článků

Načítám