Hlavní obsah

Paroubek pohovoří s Filipem o návrhu KSČM

Právo, gö, trj
PRAHA

Jednání o obsazení postu šéfa Sněmovny by se v úterý mohla posunout na schůzce šéfa ČSSD Jiřího Paroubka s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.

Článek

Kandidátem ČSSD by mohl být poslanec Lubomír Zaorálek. Poslanci se v pátek popáté sejdou a počtvrté se pokusí šéfa dolní komory zvolit.

S novou iniciativou přišel minulý týden právě Filip a seznámil s ní napřed šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého na utajené schůzce a poté prezidenta Václava Klause. Návrh předpokládá, že by šéf Sněmovny vzešel z řad ČSSD. Při případném výběru adepta, který by se potřetí pokusil o sestavení vlády, by se ale musel opřít o shodu parlamentních stran.

Paroubek návrh komunistů podle svých pondělních slov zcela nepochopil a nechá si ho od Filipa prý vysvětlit. "Tak jak ho zatím chápu - a obávám se, že ho chápu správně - bylo by to na úkor soc. dem. Proč bychom měli předsedu Sněmovny, kdyby pak stejně nemohl nikoho navrhnout? To nedává smysl," reagoval pro Právo Paroubek.

"Na ten návrh nepřistoupíme, upřel by nám možnost na sestavení vlády," doplnil v pondělí pro Právo místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Jsme ochotni postavit okamžitě kandidáta na předsedu Sněmovny, v případě, že nebude ten jeho mandát nějak omezován, limitován a podobně. Nejsme v Národní frontě, jsme plnoprávná politická strana," poznamenal premiér.

Paroubek Klausovi v pátek navrhl řešení. Zmínil možnost jednobarevné menšinové vlády ODS. Paroubek včera nechtěl říci, co všechno jeho řešení obsahuje. "Je to věc, kterou jsem řekl panu prezidentovi, a kdybych to teď tak trošku vyslepičil, už by to nebylo komplexní řešení," poznamenal Paroubek ve Frekvenci 1.

"Antikomunismus má své meze"

Filip v pondělí Právu řekl: "Spor se vede o to, kdy se takto zvolený předseda Sněmovny má případně převolit, když by byl pověřený někdo jiný. A já říkám, že určitě ne po první neúspěšné důvěře, protože to bychom hazardovali s třetí nejvyšší ústavní funkcí," poznamenal Filip s odkazem na Klausovy náznaky, že by při obou svých pokusech jmenoval premiérem člena vítězné strany - ODS. Komunisté podle Filipa usilují o post místopředsedy Sněmovny a o šéfy dvou výborů.

Paroubek vidí jasné poselství ve faktu, že Filip vyjednával s Tlustým: "Myslím si, že ten antikomunismus před volbami přecházel u některých lidí z ODS téměř do hysterie. A je vidět, že všechno má své meze, zejména když jde o hlasy."

Premiér také připomněl "výhrůžku" komunistů Topolánkově vládě, že ji podpoří. "Bylo by opravdu pikantní, kdyby vznikla vláda Mirka Topolánka a za svůj vznik vděčila komunistickým hlasům. Doufám, že by pak pánové Kalousek a Bursík splnili to, co slíbili, tedy, že by v té vládě nebyli," podotkl Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám