Hlavní obsah

Paroubek pod palbou kritiky na jednání vedení ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Páteční jednání nejužšího vedení ČSSD, kde se probírala i kauza kandidatury středočeského hejtmana Davida Ratha do Sněmovny, nebylo žádnou selankou. Podle informací Práva došlo k ostrému názorovému střetu mezi některými členy vedení ČSSD a šéfem strany Jiřím Paroubkem. Ostře mu měli vytknout jeho veřejné vystupování a to, jak soustavně napadá média.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

K informaci Práva, že bylo Paroubkovi ostře vytknuto jeho vystupování, místopředseda ČSSD Roman Onderka v pátek uvedl, že je to spíše otázka částečné nervozity před volbami, které se blíží. „Nervozita je přepych, který si nemůžeme dovolit,“ prohlásil.

Onderka pak Právu potvrdil, že na jednání grémia sdělil své výhrady k Rathovi. Tedy, že považuje za nepřijatelnou kumulaci funkcí hejtmana a poslance a za prioritu považuje, aby na kandidátce zůstal místopředseda strany Milan Urban. 

Šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek pak Právu k informaci o výtkách vůči Paroubkovi řekl: „To jsem asi seděl na jiném grémiu“. Pokud se jedná o středočeského hejtmana Davida Ratha, věří, že se zúčastní odpoledního jednání předsednictva, kde s ním chce debatovat.

Vadí kumulace funkcí

Některý sociálním demokratům vadí, že David Rath chce být znovu poslancem i poté, co se stal hejtmanem Středočeského kraje.

"Nemám rád z podstaty kumulaci funkcí," řekl k Rathovi stínový ministr kultury Vítězslav Jandák. Podle něj by měl s kandidaturou "seknout" a věnovat se hejtmanství. "Důsledky by mohla nést strana," řekl k variantě, že Rath neodstoupí.

Stejný názor na Rathovy kumulace funkcí má i plzeňská hejtmanka Milada Emmerová. 

Paroubek zrušil tiskovou konferenci a rozhovor

Tomu, že grémium mělo dramatičtější průběh, nasvědčuje i to, že Paroubek zrušil avizovanou tiskovou konferenci v Lidovém domě, která se měla konat od 11:00 hod., kde měl představit program ČSSD pro předčasné volby. Následně zrušil i domluvené natáčení pro Novinky.cz.

Vedoucí tiskového oddělení ČSSD Ondřej Macura ovšem tvrdí, že ke zrušení tiskové konference došlo z časových a organizačních důvodů. Podle Macury se Paroubek připravuje na sobotní programovou konferenci strany.

Pokud se jedná o útoky na média, Paroubek například ve čtvrtek napadl Právo, které informovalo o snaze části vedení ČSSD vyškrtnout Ratha ze středočeské kandidátky do Sněmovny.

Podle Sobotky zůstane Rath na kandidátce

Místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka po jednání grémia strany Právu řekl, že neočekává Rathovo vyškrtnutí z kandidátky. Podle informací Práva se ale na jednání nejužšího vedení ČSSD proti Rathově kandidatuře vylovili všichni přítomní místopředsedové kromě Sobotky.

Nejužší vedení soc. dem. se Rathem zabývalo navzdory čtvrtečnímu Paroubkovu vyjádření, že nic takového není na programu.

„Na pořadu politického grémia nic takového v tuto chvíli není. Takže nevím, kde se ta zpráva vzala,“ sdělil Paroubek ve čtvrtek v Ostravě na tiskové konferenci. „Diskuse na toto téma proběhla,“ řekl místopředseda ČSSD Sobotka na dotaz Práva, zda se Rathem zabývali na grémiu. „Situace je daná, domnívám se, že ke změně na středočeské kandidátce nedojde,“ doplnil. 

Sobotka by nepovažoval změnu na kandidátce, která by znamenala konec Rathových ambicí na poslanecké křeslo, za šťastnou. „Domnívám se, že by nebylo šťastné, kdybychom takto zasahovali do kandidátky. Spíše bychom se měli před volbami sjednotit,“ míní Sobotka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám