Hlavní obsah

Paroubek: odmítavý postoj ČSSD k základnám se může změnit

PRAHA

Stanovisko ČSSD k americké radarové základně v ČR se ještě může časem změnit. Po setkání s americkým velvyslancem v Česku Richardem Graberem to řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek. Vedení strany přitom minulý týden rozhodlo, že je proti tomu, aby základna byla umístěna na českém území. Paroubek sám se netají tím, že základnu v ČR podporuje, ale respektuje stanovisko většiny členů.

Článek

"V této fázi máme toto stanovisko, ale jsme schopni vývoje," řekl předseda ČSSD. USA chtějí základnu vybudovat ve vojenském prostoru Jince na Příbramsku. Politické grémium minulý týden instalaci radaru na českém území odmítlo.

Paroubek chce v každém případě referendum. Podle něj o něm nemusí rozhodnout parlament, stačilo by, kdyby jeho vyhlášení proběhlo na základě podpisů nejméně 200 000 lidí. Referendum si přeje i drtivá většina členů sociální demokracie. [celá zpráva]

Velvyslanec USA: rakety nebudou mířit na Rusko

Graber odmítá, že by rakety, které chtějí USA mít na základně ve střední Evropě, měly mířit i na Rusko. Má se jednat o obranu proti strategickým střelám z Íránu nebo Severní Koreje. Rakety by mohly být v Polsku, radar na zachycování střel v ČR. USA prý s Ruskem o radaru diskutují.

To, že základna není koncipována v rámci NATO a že by šlo pouze o dvoustrannou dohodu mezi Spojenými státy a Českem nevadí jen ČSSD, ale také vládní Straně zelených. [celá zpráva]

Podle Grabera je ale možné, že systém bude někdy do obranného programu NATO začleněn. "Chtěl bych říci, že zařízení Spojených států a tato bilaterální dohoda by mohly být v budoucnu doplňkovými systémy rámci NATO," řekl Graber. Severoatlantická aliance o vybudování základny spekuluje, USA jsou ale v její přípravě dál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám