Hlavní obsah

Paroubek odmítá zvyšování nepřímých daní, chce zvyšovat přímé

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Šéf ČSSD Jiří Paroubek odmítl návrh ministra financí Eduarda Janoty řešit dramatický stav státních financí navýšením nepřímých daní, například DPH. Místo toho chce zvyšovat daně přímé. Zároveň Paroubek odmítá, aby šetření začalo u mandatorních výdajů rozpočtu, jak navrhuje Janota.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

"Ty věci jsem zatím slyšel jenom z toho, co bylo v televizi,“ řekl Paroubek k Janotovým návrhům. Doplnil že se s nimi musí seznámit. Zároveň ale odmítl, aby byly chybějící finance získány zvýšením nepřímých daní, například DPH, jak Janota navrhuje.

"Pro nás je nepřijatelné navyšování nepřímých daní, my bychom dávali přednost navýšení přímých daní v zásadě. To si umíme představit, jít touto cestou. Restrukturalizovat rozpočet, to si umíme představit,“ prohlásil Paroubek na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě.

ČSSD chce podle Paroubka daň z příjmu právnických osob ve výši 21 procent. Tvrdí, že to rozpočtu přinese navíc 10 miliard. Sazba daně z příjmu fyzických 38 procent pro lidi s příjmem nad sto tisíc korun měsíčně, kterou také ČSSD chce zavést, znamená podle Paroubka přínos pěti miliard. Zavedení dědické daně pak půl miliardy a zvýšení stropu sociálního pojištění ze čtyř na šestinásobek čtyři až pět miliard.

S 256miliardovým deficitem Paroubek nepočítal

Paroubek také odmítl škrty v mandatorních výdajích navržené Janotou. "Nezačal bych zcela nepochybně krácením mandatorních výdajů, to je pro nás nepřijatelné,“ prohlásil. ČSSD podle něj odmítá sáhnout do důchodů. Paroubek se odvolával také na to, že důchodový systém byl loni v přebytku 2,5 miliardy korun. V roce 2007 to byl přebytek devět miliard.

"Takže žádná tragédie v důchodech se nakoná,“ míní. Paroubek přitom odmítl sdělit, jaký příští rok očekává deficit státního rozpočtu. "Nedokážu říct číslo, to by bylo zcela neseriózní,“ sdělil. Více než 250 miliard korun deficitu, před kterým varuje Janota, označil za pro něj novou informaci a zároveň za mezní číslo.

Šetřil by na ministerstvech

Šéf ČSSD by spíše než v mandatorních výdajích škrtal na ministerstvech. Domnívá se, že je na nich prostor ušetřit jedno až 1,5 procenta HPD. Paroubek také prohlásil, že je třeba zvyšovat příjmy státního rozpočtu. Zda to znamená, že by ČSSD přistoupila ještě k dalšímu zvyšování daní, pak uvedl: "Myslím, že tohle je opravdu předčasná otázka“. Za "žádnou tragédii“ by pak nepovažoval schodek rozpočtu ve výši pět až šest procent HDP.

Vláda Jana Fischera deklarovala, že své nástupkyni předá doporučení týkající se rozpočtové oblasti. A jak by s nimi Paroubek naložil, pokud by vládnul? Na tiskové konferenci řekl, že si počká, až je bude mít k dispozici. "Myslím, že každá vláda má svoji odpovědnost,“ dodal Paroubek, který také na tiskové konferenci obvinil bývalou vládu Mirka Topolánka (ODS), že způsobila velkou část současných ekonomických problémů.

Paroubek chce dohlížet na čerpání miliard

Lídr sociální demokracie také znovu kritizoval stav čerpání z evropských fondů. Deklaroval, že pokud bude premiérem, převezme nad čerpáním miliard z eurofondů osobní dohled. Ministerstvo pro místní rozvoj podle něj může v této oblasti zůstat administrátorem.

Bylo by to už druhé posílení premiérské funkce, se kterým Paroubek přišel. Tím prvním návrhem je vytvoření nového úřadu zabývajícího se sportem a jeho financováním, který by byl podřízen právě premiérovi.  

Janotův návrh na 230miliardový schodek

Ministr navrhuje snížení výdajů státního rozpočtu o 40 miliard korun. Z této částky by 37 miliard korun mělo připadnout na mandatorní výdaje dané zákonem.

Navrhuje proto zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent, počítá se zvýšením spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr. Schodek by se tak mohl pohybovat kolem 160 miliard korun. V dolní devítiprocentní sazbě jsou například potraviny, dětské pleny, zdravotní a sociální péče i veřejná doprava.

Janota podporuje, aby se v příštím roce nezvyšovaly důchody v případě, že růst cen nepřekročí hranici dvou procent, kdy zákon nařizuje penze zvýšit.

Vyšší DPH by podle Janoty mohla platit jen do roku 2012.

Ministr varoval, že pokud se nepodaří změnit příjmy a výdaje státního rozpočtu, bude navrhovaný schodek státního rozpočtu na příští rok činit 230 miliard korun. Podle některých informací by měl schodek v případě odmítnutí změn představovat až 256 miliard korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám