Hlavní obsah

Paroubek: na křesle premiéra nelpím

PRAHA

Podle některých poslanců ČSSD předseda Jiří Paroubek na úterním jednání poslaneckého klubu své kolegy požádal, aby zvážili, zda se má strana ucházet o vlastní, třetí pokus o sestavení vlády. Paroubek měl svým spolustraníkům říci, že nelpí na křesle premiéra, ale chce získat maximum pro ČSSD.

Článek

Paroubek se podle jednoho z poslanců měl vyjádřit v tom smyslu, že sám třetí pokus pro svou stranu chce, ale jen tehdy, pokud s tím bude souhlasit většina jeho spolustraníků. Na vyjasnění této otázky je podle Paroubka čas do příštího týdne, řekl poslanec.

Prezident Václav Klaus už o víkendu naznačil, že druhým pokusem o sestavení vlády pověří opět někoho z ODS. [celá zpráva] Pokud by se sociální demokracie chtěla ucházet o třetí pokus, musel by jejího člena navrhnout na premiéra předseda Sněmovny. Současný šéf poslanců Miloslav Vlček byl ale do funkce zvolen pod podmínkou, že před třetím pokusem odstoupí. ČSSD by se tak musela pokusit o jeho převolení, aby nebyl vázán tímto slibem.

V sociální demokracii začíná v poslední době zaznívat kritika Jiřího Paroubka. Například místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pro Právo řekl:  "Prohráli jsme další volby." [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám