Hlavní obsah

Paroubek měl se svou rezignací ještě počkat, myslí si Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle prvního místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nebyla doba pro rezignaci, kterou si vybral bývalý šéf strany Jiří Paroubek, šťastná. V rozhovoru na rádiu Impuls v úterý naznačil, že Paroubkovo odstoupení bezprostředně poté, co byly zveřejněny výsledky hlasování, straně příliš neprospělo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Nebylo dobře, že rezignoval ve stejnou chvíli jako předsedové stran, které ve volbách totálně neuspěly, to trošku devalvovalo to, že sociální demokracie - byť těsně - tak přeci jenom volby vyhrála,“ řekl Sobotka.

Dodal také, že se domníval, že by bylo lepší, kdyby Paroubek se svým rozhodnutím počkal na vhodnější okamžik. Podle něj však šéf strany chtěl uvolnit prostor pro změny, které jsou nyní pro soc. dem. nutné.

Sobotka byl pověřen vyjednáváním o novém složení vládního kabinetu za ČSSD a uchází se o post předsedy spolu s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. Sobotka dále dodal, že soc. dem. získala největší důveru voličů: „Proto se také nevzdáváme možnosti, abychom byli případně pověřeni sestavením vlády.“

Sobotka při rozhovoru s Václavem Moravcem také uvedl, že měl možnost si těsně po rezignaci s Jiřím Paroubkem promluvit, ale že ještě nestihli všechno probrat. Proto se bude snažit najít co nejdříve termín, kdy by se mohli pobavit o prioritách strany.

Tvrdík už volebním manažerem být nemusí

Na otázku týkající se plánů soc. dem. s volebním manažerem Jaroslavem Tvrdíkem a vedoucího PR strany Petrem Dimunem Sobotka odvětil: „... budeme teď rozhodovat o tom, kdo bude mít na starosti podzimní volební kampaň, nemusí to být nutně Jaroslav Tvrdík.“

Protože podle Sobotky potřebuje strana novou koncepci, bude se také probírat i komunikace s médii i metody vedení volební kampaně, z čehož vyplynou určité závěry a následně se zváží personální změny. O konkrétních jménech odmítl Sobotka hovořit.

Šéf ústecké ČSSD Petr Benda v pondělí svým spolustraníkům naznačil, že Jiří Paroubek již teď lituje oznámení o svém odstoupení. Také Benda označil odchod z funkce vládce Lidového domu za unáhlený. [celá zpráva]

Benda o Paroubkově lítosti mluvil v pondělí na zasedání okresní buňky soc. dem. v Teplicích. Jeho slova potvrdila Právu účastnice jednání s tím, že Benda použil výraz "možná toho už teď lituje".

Reklama

Výběr článků

Načítám