Hlavní obsah

Paroubek: Kvůli Langerovi chceme odchod vlády do měsíce

– Praha • Aktualizováno

Sociální demokraté změnili názor a budou požadovat odchod kabinetu Mirka Topolánka během tří či čtyř týdnů. Původně jej chtěli nechat "dovládnout" do konce českého předsednictví EU pod podmínkou, že z vlády odejde ministr vnitra Ivan Langer. To se ale zřejmě nestane.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a středočeský hejtman David Rath (vpravo) na mimořádné schůzi Sněmovny

Článek

"S ohledem na to, že vláda Mirka Topolánka se nechce vzdát svého ministra vnitra Ivana Langera, jehož odchod ČSSD požaduje, budeme prosazovat odchod celé vlády během nejbližších tří až čtyř týdnů. Tento požadavek vyplývá z naprosté nedůvěry nejen ČSSD, ale i zdrcující části české veřejnosti vůči Ivanu Langerovi," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Šéf největší opoziční strany chce, aby Topolánek odvolal Langera i nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Topolánek označil požadavek za absurdní právě vzhledem k tomu, že Langer končí stejně jako celá vláda v demisi. 

"Pokud by Ivanu Langerovi opravdu záleželo nikoliv na osobním prospěchu, sám by odešel a umožnil by tak vládě dokončit české předsednictví EU," uvedl Paroubek.

Kdo by měl podle poslanců stát v čele vlády?

Premiér nemůže Langera odvolat, ani kdyby chtěl, říká expert na Ústavu

Podle odborníka na ústavní právo Václava Pavlíčka ale Topolánek Langera odvolat nemůže, protože vláda je v demisi. Někoho jiného by teď do čela resortu mohl postavit pouze prezident, řekl v úterý Pavlíček.

"Ústava na podobný případ nepamatuje, protože předpokládá, že o setrvání dosavadních členů (vlády) při výkonu funkce rozhoduje prezident republiky," uvedl Pavlíček, který na pražské právnické fakultě vyučuje ústavní právo.

Podle něj by tedy pouze prezident Václav Klaus mohl prohlásit, že pověřuje někoho jiného, aby řídil konkrétní úřad. "Demisi nemůže podat někdo, kdo už v demisi je," vysvětlil Pavlíček.

Paroubek v úterý trval na tom, že mezi ČSSD a ODS panuje shoda na budoucí vládě nestranických úředníků. Podle jeho představ by měl nynější kabinet skončit do tří týdnů. Tento názor opírá právě o to, že Topolánek odmítá žádost o odvolání Langera. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Paroubek požaduje, aby Langer odešel

Sociální demokraté budou do konce předsednictví ČR v EU tolerovat vládu v demisi, kladou si však podmínky. V neděli to uvedl na tiskové konferenci předseda...

Výběr článků

Načítám