Hlavní obsah

Paroubek: Když mě nepověří Klaus, udělá to šéf Sněmovny

– PRAHA
Právo, trj

Předseda ČSSD Jiří Paroubek začal aktivně vyjednávat s jednotlivými poslanci o podpoře či toleranci pro případnou levostředovou vládu. V pondělí před novináři nepochyboval, že by se takový kabinet podařilo sestavit, ať už ve druhém nebo ve třetím kole. A vláda by neměla stát prý na "přeběhlíkovi" z ODS, KDU-ČSL nebo od zelených k ČSSD.

Článek

"Když nedostanu ten pokus od prezidenta republiky, tak jej dostanu od předsedy Poslanecké sněmovny," řekl Paroubek.

ČSSD v prohlášení politického grémia v pondělí uvedla, "že je zcela legitimní, aby v druhém pokusu o sestavení vlády byl pověřen předseda druhé nejsilnější parlamentní strany", protože jde o obvyklý postup i v jiných státech.

"Cílem ODS je dosáhnout předčasných voleb mimoústavním postupem," varuje vedení soc. dem., podle něhož jde o optimální způsob, jak vybruslit ze čtyř měsíců neúspěšného vyjednávání.

Který z poslanců ODS, KDU-ČSL nebo zelených by podpořil Paroubkův projekt levostředové vlády s většinou ve Sněmovně, v níž by podle některých náznaků také mohl obsadit vysoký post, šéf ČSSD včera nezveřejnil. Stát se to má prý v pravou chvíli.

"Až nastane čas, tak určitě, protože samozřejmě to jméno, nebo ta jména budou jmény veřejnými," řekl Paroubek. Rovněž prezidenta Václava Klause šéf ČSSD seznámí se jménem dotyčného či dotyčných poslanců, "až bude čas".

"Ten čas nastane tehdy, až já budu chtít," doplnil Paroubek a odmítl představu vlády národní shody, kterou oprášila KSČM.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach připomněl názor Václava Klause z dob opoziční smlouvy a to, že by se napodruhé měl pokusit o sestavení vlády představitel druhé nejsilnější strany. Podle Škromacha by bylo "na hraně ústavnosti", kdyby Klaus i podruhé pověřil někoho, kdo nemá zajištěnou důvěru ve Sněmovně. 

Zrádce? Takový se nenajde

Podle šéfa soc. dem. nelze mluvit o přeběhlíkovi z jednoho tábora do druhého po vzoru exposlance Tomáše Teplíka (z ČSSD do ODS). "Já bych hovořil o člověku, který konstruktivně podpoří levostředový program a středovou vládu. Dosud se hovořilo vždycky o konstruktivních sociálních demokratech ve vztahu k menšinové vládě ODS, tak já budu používat stejných termínů, jaké používali předáci ODS," uvedl.

Paroubek také zapochyboval, že by se našel soc. demokrat, který by podpořil přechodnou nestranickou vládu do předčasných voleb. "To by byl v pojetí politiky soc. dem. zrádce a takový člověk se nenajde," poznamenal.

Pro případ, že by prezident Klaus vybral ve svém druhém pokusu jiného než soc. dem. premiéra, má ČSSD v záloze jiný plán. Paroubek připomněl, že lze zbavit převolbou případně šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) slibu, jímž se veřejně zavázal nikoho nenominovat na premiéra.

K nové tajné volbě Vlčka by při podpoře komunistických poslanců patrně stačila neúčast jediného Paroubkova "spojence" z řad druhé poslanecké stovky. Paroubek včera připustil, že zahájil vlastní jednání a vede je zatím s jednotlivými poslanci. Vlček by pak mohl ve třetím pokusu o vládu navrhnout prezidentovi na premiéra právě Paroubka.

Šéf ČSSD ale nepředpokládá, že situace musí zajít tak daleko. "Myslím, že zvítězí zdravý rozum, a když pan prezident uvidí, že mám zajištěnou většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, tak bude konat podle ústavy," shrnul Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám