Hlavní obsah

Paroubek jedná ve Washingtonu o radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek na návštěvě USA a jednal s ředitelem americké protiraketové agentury MDA Henrym Oberingem o případném umístění radarové základny v ČR. Paroubek zatím potvrdil dosavadní odmítavý postoj ČSSD k radaru. Během své cesty má v plánu setkat se také s kongresmany a bývalou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou.

Článek

"Myslím, že určitě ne," odpověděl Paroubek na dotaz novinářů, zda jeho návštěva USA může něco změnit na odmítavém stanovisku ČSSD. První setkání s generálem Oberingem ve Washingtonu označil spíše za společenské. Generál Obering uvedl, že se nesnaží měnit názory lidí.

"Poskytujeme jim jen všechny informace. Zpravidla poznají, že tato fakta mluví sama za sebe," řekl Obering. "Chceme mít jistotu, že (Paroubek) je plně informován, že máme všechny informace, které potřebuje, aby porozuměl, co děláme a proč to děláme," uvedl Obering.

Paroubek chce poznat detaily protiraketové obrany USA

Důvody cesty do Washingtonu, kterou předseda ČSSD označil za studijní, se "vztahují k poznání určitých detailů k systému protiraketové obrany Spojených států", uvedl Paroubek bez bližších podrobností.

USA chtějí v rámci svého systému protiraketové obrany vystavět v České republice radarovou stanici a v Polsku základnu s deseti protiraketovými střelami.

"Samozřejmě mě zajímají i některé strategické otázky," dodal, ale témata, o nichž hodlá jednat, nechtěl zveřejnit. Uvedl jen, že ho zajímají "určité úvahy Spojených států k některým regionům světa".

Připustil, že jde i o Írán a Severní Koreu, tedy o státy, proti jejichž případnému útoku má být podle USA americký protiraketový štít nastaven.

ČR je podle Paroubka přítelem USA, ale nemusí mít stejné názory

"Česká republika je přítelem USA, ale to neznamená, že ve všech otázkách musí mít stejné názory," řekl Paroubek. Představitelé ČSSD mají v plánu také setkání s americkými kongresmany, kteří zřejmě tento týden budou schvalovat konečné znění vojenského rozpočtu.

Kongres zatím snížil rozpočet z důvodu dosavadního nesouhlasu hostitelských států, tedy České republiky a Polska, k výstavbě základen na jejich území. Pokud ho ovšem Bílý dům získá, o peníze bude moci kongresmany dodatečně požádat.

Cílem návštěvy je též navázání kontaktů s kongresmany

Paroubek by též rád navázal kontakty s některými kongresmany. "Určitě mě zajímají česko-americké vztahy jako takové," prohlásil.

Představitelé ČSSD se v úterý mají také setkat také s bývalou ministryní zahraničí v předchozí vládě demokratického prezidenta Billa Clintona, českou rodačkou Madeleine Albrightovou.

V programu návštěvy Washingtonu, která potrvá do čtvrtka, je také schůzka s demokratickým uchazečem o kandidaturu na prezidenta USA Dennisem Kucinichem a s vedoucími činiteli opoziční Demokratické strany. Setkají se rovněž se zástupci americké administrativy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám