Hlavní obsah

Paroubek je pro zrušení vepřína v Letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) by se přimlouval za zrušení vepřína v Letech u Písku, který stojí v místech bývalého koncentračního tábora pro Romy, avšak obává se, že rychlé řešení problému nebude možné. Evropský parlament ve čtvrtek schválil rezoluci odsuzující diskriminaci Romů a Česko zvlášť požádal, aby vepřín zrušil.

Článek

"Z lidského hlediska by se mělo vyhovět," řekl novinářům Paroubek. Upozornil, že pokud by stát vykupoval pozemky pod objektem, mohlo by to stát desítky miliónů korun. Premiér poznamenal, že si nechá k problému zpracovat širší zprávu.

Podle prezidenta Václava Klause by se o budoucnosti vepřína v Letech mělo rozhodovat v Česku, a ne v Evropské unii. Podle Klause nemá většina europoslanců k problému potřebné informace.

Za války v táboře přišlo o život 326 lidí, asi polovina z nich byly děti. Romové se již delší dobu snaží o uzavření vepřína, ale zatím neúspěšně.

Rezoluce Evropského parlamentu členské a kandidátské státy rovněž vyzvala, aby vytvořily strategii pro větší zapojení Romů do voleb jako voličů i jako kandidátů. Europoslanci také považují za nezbytné zavést stipendijní a školicí programy pro znevýhodněné romské studenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám