Hlavní obsah

Paroubek: i pro Grosse platí presumpce viny

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejnovější aféra expremiéra a dnešního řadového člena soc. dem. Stanislava Grosse znervózňuje řadu jeho stranických kolegů. Náhlé zbohatnutí o desítky miliónů nákupem a prodejem akci firmy Moravia Energo je dráždí, neboť jsou terčem narážek, zda při obchodu Gross využil politických kontaktů z doby svého premiérování.

Článek

"Stanislav Gross je sice řadovým členem ČSSD, není tedy funkcionářem jehož povinností by bylo podle principu presumpce viny - důsledně v sociální demokracii aplikovaného - vše buď vysvětlit, nebo odstoupit z funkce. Vedení sociální demokracie je proto odkázáno buď na jeho vysvětlení, anebo výsledky prověřování ze strany kompetentních orgánů, " napsal ve svém sobotním prohlášení šéf soc. dem. Jiří Paroubek. Uvedl, že Gross dosud žádné vysvětlení nepodal.

Gross poskytl podle svých sobotních slov ČTK minulý týden policii informace a dokumenty o koupi akcií. Nadále trvá na tom, že se jednalo o čistě obchodní záležitost, při níž nebyly porušeny žádné právní předpisy.

Tvrdí, že všechny transakce se uskutečnily bankovními převody, a jsou tedy dostatečně průhledné a dohledatelné.

Počkají na policii?

Sociální demokracie má ve stanovách institut přerušení členství, který by se dal použít. To se děje na základě žádosti člena a z důvodů hodných zřetele.

Pak je tam uvedeno pozastavení členství, a to v případě "obvinění ze spáchání úmyslného trestného činu".Vyloučení je možné "pro jednání, které zpochybňuje úsilí ČSSD o plnění jejího volebního programu".

Ve straně ale nepanuje jednotný názor, jak nyní zareagovat, byť se většina shoduje, že soc. demokracii případ škodí. Jiní členové spoléhají na policii a teprve poté ke kauze prý zaujmou jasné stanovisko.

S Paroubkem souhlasí šéf poslaneckého klubu Michal Hašek, který však netrvá na detailním vysvětlování, neboť chápe, že některé informace může Gross poskytnout pouze policii.

"Nejsme ani prokuratura, ani soud," řekl včera Hašek Právu. Připustil, že pokud by policie nebo případně finanční orgány zjistily problém, pak by se tím vedení strany muselo zabývat.

Naproti tomu někteří regionální politici soc. dem. připomínají, že existuje možnost přerušení členství. Vyplynulo to z jejich sobotního vyjádření pro TV Nova. "Je to vážnější problém, než co měl kauzu jako premiér. V našich stanovách máme i možnost přerušení členství, než bude tato kauza vyřešena," uvedl pardubický zastupitel soc. dem. Ladislav Effenberg. A přidal se i stínový ministr dopravy a brněnský primátor Roman Onderka, který označil Grossovy kroky za nestandardní a požaduje vysvětlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám