Hlavní obsah

Paroubek: ČSSD taktiku vůči vládě nezmění

– PRAHA
Právo, Jiří Ovčáček

Sociální demokracii zřejmě politická schizofrenie nehrozí, i když to tak chvíli vypadalo. Hospodářské noviny v úterý s odvoláním na vnitřní analýzu ČSSD naznačily, že strana bude měnit taktiku i styl. Podle analýzy si lidé přejí, aby strana více spolupracovala s vládou na předsednictví EU, a nepřejí si ani útoky na ni, ani hlasování o nedůvěře. Na dotaz Práva však Jiří Paroubek v úterý takové závěry rozhodně popřel.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Předseda ČSSD řekl, že jde o jednu z asi dvaceti analýz, které byly od počátku roku pro jeho stranu zpracovány. „Není možné vytrhnout z ní jednu větu a z té odvozovat, že chceme změnit politickou strategii. To by byl úplný nesmysl,“ podotkl.

Zdůraznil, že soc. dem. bude nadále tvrdou opozicí, a nevyloučil ani hlasování o nedůvěře kabinetu. „Zcela nepochybně, pokud jde o vnitřní politiku, tak nemáme důvod měnit naši pozici, naši jasnou opoziční platformu,“ řekl Právu Paroubek.

Představitelé soc. dem. také nevylučují hlasování o nedůvěře. Stále platí, že pokud ČSSD usoudí, že kabinet nezvládá řešení krize, strana k němu ve Sněmovně přistoupí. „To vyloučeno v žádném případě není, ale není to určitě naší prioritou,“ sdělil Právu k hlasování o nedůvěře Paroubek.

Odmítl také interpretaci, že soc. dem. přichází o voliče. Právě to měl analýzou navrhovaný vstřícnější přístup k vládě zvrátit. „Strana má v současnosti, a má dlouhodobě, největší náskok před svým hlavním soupeřem ve volebních preferencích, jaký ho nikdy neměla,“ uvedl Paroubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám