Hlavní obsah

Paroubek chce zpřísnit víza pro Američany

– PRAHA

Předsedovi vlády Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) se nelíbí nerovnost při udělování víz mezi Českem a Spojenými státy, Kanadou a Austrálií. Zatímco občané těchto tří anglofonních států nepotřebují víza pro pobyt v zemi v srdci Evropy, Češi si musejí na víza vystát fronty na americké, kanadské a austrálské ambasádě v Praze.

Článek

V neděli se k situaci, která trvá dlouhodobě, vyjádřil v podobném duchu jako Paroubek i šéf české diplomacie Cyril Svoboda (KDU-ČSL). [celá zpráva] Paroubek ale naznačil, že Svoboda měl prosazovat přijetí tvrdších opatření vůči turstům z USA, Kanady či Austrálie již dříve. Podle premiéra mohl přísnější postup ministerstva zahraničí usnadnit rozhovory českých politiků s Američany o zrušení víz pro obyvatele ČR. 

Prioritou Černínského paláce, kde sídlí ministerstvo zahraničních věcí, je i nadále zrušení vízové povinnosti pro české občany, kteří chtějí vycestovat do USA, Kanady i Austrálie. Například do Spojených států neplatí vízová povinnost pro Slovince, kteří jsou postkomunistickou zemí stejně jako ČR.

Také podle Svobody by tvrdší postoj vůči triumvirátu anglofonních států pomohl upozornit na nerovnost ve vzájemných vztazích. "Tito cizinci by měli dostávat razítko do pasu, aby se vědělo, kdy přijeli a kdy odjeli. Máme vážná podezření, že se ta pravidla masově porušují," prohlásil v neděli Svoboda.

Bublan je pro mírnější postup vůči cizincům

S názorem ministra Svobody a premiéra Paroubka polemizoval ministr vnitra František Bublan (za ČSSD). Podle něj by spíše ostřejší postup vůči trojici zemí ČR spíše poškodil.

Američané, Kanaďané a protinožci z Austrálie nepotřebují víza do ČR, pokud uvedou, že chtějí v Česku strávit maximálně 90 dnů. Například Američané by byli ochotni diskutovat o zrušení víz pro české turisty, ovšem upozorňují na vysoký počet zamítnutých víz pro Čechy, kteří chtějí v USA pracovat ilegálně. Každoročně USA zamítne Čechům asi deset procent žádostí o víza.

Česko není první středoevropskou zemí, která kvůli nerovnosti udělování víz s USA hrozí zavedením vízové povinnosti pro nejsilnější světovou velmoc. Nedávno se v podobném duchu nechal slyšet polský prezident Lech Kaczyński.

Američané podle mluvčího velvyslanectví USA v Praze Jana Krče se smíří s jakýmkoli rozhodnutím české strany. "Jestli chce Česká republika zavést přísné kontroly na svých hranicích, tak je to samozřejmě její právo. Budeme to respektovat," řekl Krč.

Reklama

Související témata:

Související články

Svoboda chce zpřísnit kontrolu turistů z USA

Pro přísnější kontrolu toho, zda turisté z USA, Kanady a Austrálie dodržují v Česku pravidla turistického styku se v neděli vyslovil český ministr zahraničí...

Výběr článků

Načítám