Hlavní obsah

Paroubek chce regulovat firmám ceny

Novinky, ČTK, jas, toh
Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté by rádi obnovili státem zaštítěnou regulaci cen. Měla by se týkat například energetiky, plynárenství, vodárenství, telekomunikace nebo bankovnictví. Strana by také chtěla prostřednictvím připravovaného zákonu o státních podnicích využít zisky těchto státem ovládaných firem pro státní rozpočet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

"České domácnosti dnes musí za elektřinu, plyn či vodné a stočné každý měsíc platit výrazně více, než je nutné a než za stejné produkty platí občané v drtivé většině západoevropských zemí," uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Je potřeba, aby působila regulace v tržní společnosti, tak aby se vytvářelo správné tržní prostředí
Jiří Paroubek

Ten tuto ideu prezentoval již v neděli, když v České televizi řekl, že "je potřeba, aby působila regulace v tržní společnosti, tak aby se vytvářelo správné tržní prostředí".

Ze zisků státních podniků chtějí sociální demokraté hradit například výstavbu bytů pro mladé rodiny nebo domů pro seniory.

Nutné je však dodat, že v Česku již téměř deset let existuje Energetický regulační úřad. Právě ten má za úkol regulovat energetické odvětví v zemi. V praxi úřad například stanovuje ceny za distribuci a přepravu plynu či elektřiny. Tyto ceny se pak odráží v konečných poplatcích pro domácnosti a podniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám