Hlavní obsah

Paroubek chce potrestat policisty z CzechTeku

PRAHA

Policisté, kteří při zásahu na letní technoparty CzechTek selhali a bili ležícího člověka, by měli být potrestáni, řekl dnes v televizi Prima předseda vlády Jiří Paroubek. Reagoval tak na závěr Inspekce ministra vnitra, která neshledala porušení zákona u žádného ze čtyř policistů bijících podle videozáznamu účastníka technoparty. Paroubek také vyzval poškozeného, aby se obrátil státní zastupitelství.

Článek

"Já těžko chápu, že ten zákrok, který jsem viděl a který osobně považuji za nepřiměřený, potrestán nebyl. Rád bych slyšel od Inspekce ministra vnitra, aby řekla důvody," uvedl premiér, který doufá, že tato věc není ještě uzavřena.

Čeká také, že se případu chopí státní zástupkyně a slíbil právní pomoc poškozenému. "Zařídíme právní pomoc v jeho prospěch, pokud do těch věcí vstoupí," uvedl premiér. "Pokud se něco při takovém zákroku policii stane, jako se stalo při tom zákroku, je třeba rázně zasáhnout," dodal.

Také předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek si myslí, že policisté, kteří mlátili člověka na taneční akci, mají být potrestáni. Kalousek si myslí, že systém kontroly policie přes Inspekci ministerstva vnitra není dostatečný - policie tím podle něj vlastně kontroluje sama sebe.

Paroubek uvedl, že celkově byl zásah policie proti technařům v souladu se zákonem. "Ti lidé vnikli na cizí pozemky, byli vyzváni, aby je opustili," uvedl.

Inspekce ministerstva vnitra případ bití odložila. Ministr spravedlnosti Pavel Němec následně požádal nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou, aby prověřila dosavadní průběh vyšetřování událostí na technoparty.

Podle inspekce vnitra nejde o podezření z trestného činu. Na záběrech kamery jsou vidět čtyři těžkooděnci, kteří povalí mladíka na zem a potom ho bijí tonfou, přestože jim neklade odpor. Jeden z nich do ležícího těla také kope.

V Praze naposledy v sobotu demonstrovalo 300 lidí, kteří volají po vyšetření zásahu. Tvrdí, že kvůli zákroku nebyl dosud obviněn jediný policista, je naopak stíháno 18 účastníků taneční akce.

Policie rozehnala technoparty CzechTek koncem července. Při zásahu byly zraněny desítky technařů a policistů. Proti postupu policie se už uskutečnilo několik demonstrací a dalších akcí.

Reklama

Související články

Technaři budou Motejlovu zprávu připomínkovat

Zástupce účastníků Technoparty CzechTek 2005 David Čermák v reakci na zveřejněnou zprávu Otakara Motejla Právu řekl, že ji budou připomínkovat. To se podle...

CzechTek: Brutální policisté stíháni nebudou

Čtveřice chebských policistů, kteří brutálně zbili jednoho z účastníků červencové technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku, nebude trestně stíhána....

Výběr článků

Načítám