Hlavní obsah

Paroubek chce otevřené jednání o aféře biolíh

– PRAHA

Předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) chce, aby pondělní jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost ohledně korupční kauzy biolíh kolem bývalých členů ČSSD bylo zcela otevřené médiím, případně aby jednání přenášela televize. Výbor se má zabývat nařčením šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho, podle něhož je vyšetřování kauzy politicky ovlivňováno.

Článek

Podle Paroubkova politického protihráče, šéfa ODS Mirka Topolánka ale otevřené jednání výboru nebude možné. Kubice by na něm pak nemohl hovořit o věcech, které podléhají režimu utajení, uvedl Topolánek v nedělním předvolebním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Chceme, aby toto projednávání proběhlo v přímém přenosu," řekl Paroubek. Chce tak prý předejít tomu, aby poslanci ODS z jednání vybíhali s informacemi pro novináře a říkali jen to, co se jim hodí.

ODS je přesvědčena o tom, že jejich političtí protivníci chtějí zamést kauzu biolíh pod koberec tak, aby šlo vyšetřování do ztracena. "Chtěl bych vzkázat všem slušným policistům, ať se nebojí, že po volbám vše vyšetříme," prohlásil v diskusním pořadu Topolánek.

Bublan s Husákem se nařčení brání

S tvrzením o politickém ovlivňování vyšetřování přišel Kubice poté, co vyplavaly na povrch informace o tom, že jeho detektivy prověřuje Inspekce ministra vnitra, která je podezírá z trestné činnosti. V této souvislosti šéf ÚOOZ požádal o slyšení sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost. Kromě Kubiceho by před ním měla promluvit i bývalá mluvčí útvaru Blanka Kosinová, která byla z funkce odvolána právě proto, že veřejně mluvila o propojení kauzy biolíh s vraždou podnikatele Františka Mrázka.

Ministr vnitra František Bublan i policejní prezident Vladislav Husák shodně tvrdí, že jim Kubice důkazy o politickém nátlaku na vyšetřovatele nepředložil. Inspekce ministerstva vnitra prý sice detektivy, kteří mají kauzu na starosti, vyšetřuje, ale prý proto, že měli falšovat cesťáky. Kritici to ale považují za krycí manévr, proč inspekce dokumenty týkající se kauzy zabavila.

Kubice údajně viní z ovlivňování zejména někdejšího šéfa úřadu vlády Pavla Přibyla a poslancům předložil policejní dokumenty, jež obsahují vyhodnocení odposlechů jeho telefonních hovorů a sms zpráv za poslední měsíc. Mezi příjemci Přibylových hovorů je nejčastěji někdejší ministr vnitra a expremiér Stanislav Gross, figurují tam však rovněž vysocí představitelé policie a policejního prezidia. Přibyl a Gross se v odposleších baví o fotbale, uvedl k tomu Paroubek.

Z odposlechů prý plyne, že rozhovor je evidentně veden v kódech a o konkrétních věcech účastníci mluvili až při osobních schůzkách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám