Hlavní obsah

Paroubek byl zvolen do čela ČSSD

PRAHA

Premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek byl v sobotu na sjezdu zvolen předsedou strany. Dostal 479 z 521 hlasu. Získal tak 91,9 procenta hlasů delegátů. Paroubek neměl protikandidáta. Sedm lístků bylo neplatných, výslovnou podporu mu nedalo jen 35 delegátů.

Článek

Místopředsedou ČSSD byl zvolen Zdeněk Škromach. Dostal 461 z 517 hlasů delegátů, tedy 89,2 procenta. Místopředsednické křeslo se uvolnilo po Paroubkovi. Škromach stejně jako Paroubek neměl ve volbě protikandidáta.

Paroubek novinářům řekl, že jej výsledek těší a zavazuje. Před sebou má jasný cíl: "Vyhrát volby, porazit Modrou šanci ODS, rozbít možnou vládu panské koalice ODS, KDU-ČSL a zelených," uvedl novopečený šéf sociálních demokratů. Připustil, že jeho volba byla do značné míry manifestační, vyjadřující semknutost strany těsně před volbami.

Stranu od loňské rezignace Stanislava Grosse provizorně vedl Bohuslav Sobotka, neformálním lídrem ČSSD ale byl Paroubek. Po nástupu do Strakovy akademie totiž dokázal stranu oslabenou vládní krizí postavit na nohy, výrazně zvýšit její preference a znovu ji dostat do hry o volební vítězství v červnových volbách. Jeho cílem je potřetí za sebou přivést ČSSD k vítězství a zůstat nejsilnější vládní stranou.

Předsedou krátce před klíčovým hlasováním byl zvolen mimo jiné proto, aby ho prezident Václav Klaus, kterého ČSSD viní z nadržování ODS, nemohl "vyšachovat" z povolebních vyjednávání.

Ne koalici s komunisty

Mimořádný sjezd ČSSD přijal usnesení, že sociální demokracie nesmí po volbách uzavřít koalici s komunistickou stranou. Usnesení navrhl předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Šéf Sněmovny svým návrhem reagoval na demonstranty, kteří v pionýrském oblečení a rudých šátcích kolem krku protestovali na příjezdové cestě k Top Hotelu Praha, kde se sjezd ČSSD koná, proti sbližování sociální demokracie a komunistické strany. [celá zpráva]

Paroubek: Vyhrát volby počtvrté bude lehčí

I když Paroubek stále věří ve volební vítězství, ve svém projevu na sobotním sjezdu ČSSD připustil, že může být jen těsné. "Vyhrát volby potřetí je těžké, po čtvrté to bude lehčí a my to dokážeme," řekl Paroubek. Sklidil potlesk od 518 delegátů, kteří se sjeli do pražského Top Hotelu.

Paroubek připustil, že jeho stranu dělí od vítězství v červnových volbách několik procent, ale "následující tři týdny to mohou změnit". "Jde o vítězství programu soc. dem.," prohlásil premiér s tím, že vítězství může mít podobu "pár setin procenta", jako se to nedávno podařilo v Itálii Romano Prodimu.

V ČR nejde o emoce, ale o střet programů, zdůraznil premiér. Paroubek se pustil do největšího volebního soupeře - ODS. Její program a předvolební návrhy označil za "pusté a záměrné klamání lidí". Rozpor levice a pravice se u nás podle premiéra vyostřil natolik, že to není v jiných zemích obvyklé. Paroubek to dal do souvislosti s postojem ke globalizaci. Zatímco levice podle něj "apeluje na polidštění globalizačního procesu", "pravice stojí na pozici absolutní deregulace."

Rovnou daň, koncept ODS, premiér označil za "typický globalizační manévr přenášející daňovou zátěž ze zaměstnavatelů na zaměstnance". Paroubek si myslí, že levice umí využít výhod globalizace a zachovat vymoženosti a ochranu zaměstnanců, rozvoj sociálního státu.

Velkou část projevu Paroubek věnoval ekonomice. Zdůraznil, že růst ekonomiky, který začal po nástupu ČSSD do vlády, se zrychluje. V ČR je nejnižší míra chudoby v Evropě, křivka nezaměstnanosti se podle něj láme, průmysl vytváří více pracovních míst, než kolik ubývá. Paroubek zmínil zkrocení inflace, sanaci bankovnictví i státní dluh, jímž straší pravice. "Růst státního dluhu jsme zastavili," poznamenal k tomu Paroubek.

Dynamický růst české ekonomiky je podle něj "reálná praxe, která probíhá před našima očima". "Nejde o to, abychom se úspěchy holedbali," shrnul Paroubek, podle něhož ekonomické parametry dokazují, že ČSSD umí vládnout.

Do Strakovky opět hlavním vchodem

Premiéra podpořil šéf slovenské soc. dem. strany Smer Róbert Fico a především bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman. Fico ČSSD přál Paroubka jako dlouholetého premiéra i předsedu, což po své řeči doložil objetím s českým premiérem. Fico také varoval před slovenskými reformami, na nichž se inspirovala ODS. "Nejsou to reformy, jsou to nepodařené experimenty na lidech," řekl adept na vítězství ve slovenských parlamentních volbách.

Zeman vystoupení začal anglickým úslovím: "Ať je to dobře nebo špatně, je to moje země." "Myslím si, že toto úsloví by se mělo použít i na politickou stranu," řekl a vyzdvihl Paroubka jako mentálně dospělého člověka, který by měl konečně usednout v čele strany. "Řekli byste, že to je samozřejmost, ale dříve tak tomu nebylo," uvedl. Povedou-li ČSSD neúspěšní, stane se podle něj i ona neúspěšnou.

Zeman si přeje, aby prezident Václav Klaus měl co do činění s politikem, který dovedl ČSSD k úspěchu. Expremiér podpořil také Zdeňka Škromacha, který kandiduje na místopředsedu strany. Podle Zemana - prognostika existují pro ČSSD čtyři základní varianty budoucího vývoje: důstojná vláda, důstojná opozice, nedůstojná vláda a nedůstojná opozice.

Důstojnou vládu podle Zemana představuje jednočlenná koalice bez partnerů, kteří jen neustále okopávají kotníky, "protože jenom trpaslíci výš nedosáhnou". Nedůstojná by podle Zemana byla velká koalice s ODS. "Opoziční smlouva nikdy nepustila ODS do vlády," řekl Zeman ke zmiňované paralele se svým kabinetem z let 1998 až 2002. Koalici s ODS označil za cestu k ponížení a porážce soc. dem.

"Nepřeji soc. dem., aby znovu vstoupila do Strakovy akademie vchodem pro služebnictvo, a právě proto přeji soc. dem., aby vstoupila do Strakovy akademie, ale hlavním vchodem," shrnul za dlouhotrvajícího potlesku Zeman a zdvihl Paroubkovu ruku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám