Hlavní obsah

Paroubek by jednou chtěl šéfovat levicovému deníku

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek už má jasno, co bude dělat v případě, že skončí v politice. Chtěl by rozpohybovat projekt vydávání "skutečně levicového deníku". To je ostatně Paroubkovým dlouhodobým plánem, o vydávání vlastních novin hovoří již několik let. Současný předseda ČSSD má už dokonce tip na svého nástupce. Jméno ale nechce prozradit.

Článek

Paroubek o vysněném plánu na vydávání levicového deníku hovoří v knize rozhovorů, které s ním vedli moderátor Jan Kraus, spisovatel Arnošt Lustig a herec Jiří Krampol. Publikace obohatí knižní trh koncem září, už nyní ale Paroubek zveřejnil ukázky na stranickém webu.

Lídr ČSSD v knize na Krausův dotaz, zda si umí v budoucnosti představit život případně bez politiky, uvádí, že si to umí "představit docela dobře“.

"Pokud odejdu z politiky, snažil bych se rozpohybovat projekt vydávání skutečně levicového deníku. Tedy ne deníku, který má historicky levicovou klientelu a systematicky se snaží nabourávat nejsilnější levicovou stranu. Ale deníku skutečně programově levicového a skutečně nezávislého,“ svěřil se Paroubek.

Paroubkův dlouhodobý plán: vlastní noviny

Šéf ČSSD se netají nespokojeností s drtivou většinou českých médií, jejich kritika je jeho takřka každodenním "rituálem“. O tom, že by rád vlastní noviny, přitom hovoří již několik let. Poslední pokus proběhl s Literárními novinami, které koupili lidé blízcí ČSSD.

Paroubek pak tento týdeník propagoval například na sjezdu strany nebo jej v přípisech členům ČSSD doporučoval jako hodnotný časopis. Většinový podíl v Literárních novinách později odkoupil Miroslav Pavel, předseda představenstva vydavatelství Vltava - Labe - Press, které vydává Deníky Bohemia.

Tip na nástupce

Lídr sociální demokracie dokonce v knize rozhovorů poodhalil, že už má tip na svého nástupce v šéfovském křesle. "Nechci jméno takového člověka uvést, ztížil bych mu nesmírně život. Zbytečně by se na něj přenesly averze řady lidí z mé osoby,“ uvedl Paroubek na Krausovu otázku: "Kdybyste zítra musel někoho jmenovat, aby za Vás vedl ČSSD, kdo by to byl?“.

Reklama

Výběr článků

Načítám