Hlavní obsah

Paroubek bude s koalicí jednat jen v přímém přenosu

PRAHA

Sociální demokraté svolali v úterý na stejnou dobu, kdy prezident jmenoval vládu Mirka Topolánka (ODS), tiskovou konferenci. Předseda strany Jiří Paroubek na ní oznámil velmi nevšední věc. Jeho strana prý bude s trojkoalicí jednat o podpoře, ale jen před kamerami v přímém přenosu. Topolánek odpověděl, že by mu to nevadilo.

Článek

"Chtějí jednat, tak se sejdeme. Jde o to, aby tady nikdo nic nezkresloval. Takže to budou moci vidět v každé domácnosti," řekl Paroubek. O tom, jak přesně si jednání představuje, ale nemluvil. Zmínil se jen o tom, že novináři by měli být přítomní přímo u rozhovorů a nečekat až na výstupy.

Topolánkovi by nevadilo jednat se sociálními demokraty za přítomnosti médií. Uvedl ale, že z jednání nechce dělat show.

Paroubek je ochotný jednat o podpoře vlády, ale zatím to vidí spíš tak, že strana kabinet v hlasování o důvěře nepodpoří. "Ten program je takový, že nám neumožňuje ho podpořit," řekl k vládě, která byla jmenována v úterý před polednem. [celá zpráva]

Poslance prý nebude nijak zavazovat, protože si neumí představit, že by někdo ze sociálních demokratů program trojkoalice podpořil.

Nový kabinet je podle Paroubka "vládou sedmi hříchů"

Vládní koalici označil Paroubek za "vládu sedmi smrtelných hříchů". ČSSD vadí rovná daň, která by podle Paroubka státní rozpočet připravila o 80 až 120 miliard příjmů.

Šéf soc. dem. také koalici obvinil z demolice sociálního státu. Vláda by uvolnila prostor privatizaci veřejných služeb, zdravotnictví, školnému se všemi sociálními důsledky.

Paroubek postrádá v koaliční smlouvě jasné stanovisko k evropské ústavě. "Tato vláda nedokáže smiřovat, jen prohloubí rozpory," uvedl.

Kabinet ODS, lidovců a zelených nemůže být podle Paroubka reformní, protože by byl "postaven na zradě, na přeběhlíkovi, který by zradil program své strany".

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD odmítla jednat s trojkoalicí

Grémium ČSSD v pátek ráno rozhodlo, že strana nebude jednat s ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených o toleranci nebo podpoře jejich kabinetu. Chce také, aby premiér...

Výběr článků

Načítám