Hlavní obsah

Parkovací místa pro invalidy zabírají drzouni

Právo, Jiří Novotný

Mít nárok na parkování na vyhrazeném místě pro handicapované ještě neznamená, že zde držitel parkovacího průkazu, často vozíčkář, skutečně zaparkuje. Tato místa totiž často obsazují neomalení řidiči bez hendikepu. Podle průzkumu, který provedla Česká asociace paraplegiků, se s tím, že na vyhrazeném místě stojí auto bez parkovacího průkazu, setkalo přes 93 procent dotázaných zdravotně postižených. Trvalejší problémy s parkováním má 71 procent z nich.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Problémy jsou zejména na parkovištích před úřady a nemocnicemi. „Kdykoliv tam přijedu, na více než polovině míst pro invalidy stojí auta zdravých lidí s průkazem od rodičů či prarodičů,“ uvedl jeden z dotázaných. A další si posteskl, že lidé porušující takto silniční pravidla jsou velmi arogantní až vulgární, když se jim to vytkne.

Nárůst přestupků spojených s neoprávněným parkováním eviduje i pražská městská policie. „Ročně jich přibývá zhruba o desetinu. Vzhledem k neexistenci pro nás přístupné databáze platných parkovacích průkazů je však ověřování oprávněnosti parkování velmi náročné,“ upozornil náměstek pražské městské policie Ludvík Klema.

Příliš malý postih

Za neoprávněné parkování na místě pro invalidy je nyní bloková pokuta nanejvýš 2500 korun a přestupek nepatří mezi bodované.

Se zásadnější změnou ministerstvo dopravy nepočítá ani v chystaném novém bodovém systému, který šéf tohoto resortu Vladimír Kremlík (za ANO) slibuje vládě předložit do konce března. Nadále tedy za tento přestupek zřejmě zůstane nulový bodový postih.

Vláda se chlubí slevami na jízdném, tisíce invalidů ale mají smůlu

Domácí

Odpadnout však má možnost řešit to hned na místě pouhou domluvou a pokuta bude pevně stanovena na 2500 Kč.

„Ráda bych docílila toho, aby se bezohlednost, jíž je neoprávněné parkování, trestala více. Rozhodně by měla být brzy zavedena centrální policejní databáze platných parkovacích průkazů,“ požaduje ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám