Hlavní obsah

Parkanová udělá ze záchranářů ženisty

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Vojenská posádka v Jindřichově Hradci zůstane a rozšíří se, ale záchranný prapor se transformuje do ženijní brigády. V úterý v Českých Budějovicích takto uklidňovala ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) zástupce Jihočeského kraje, kteří se obávali zániku 153. jindřichohradeckého záchranného praporu.

Článek

Jeho vojáci totiž se totiž významně podíleli na záchranných pracích při povodních v roce 2002 i dalších živelných pohromách, a do jejich kompetence patří i zajištění vnějšího havarijního plánu jaderné elektrárny Temelín.

"Záchranáři jsou vojáci specifického druhu, kromě lehkých zbraní nemají nic na svou obranu, to nejsou bojovníci. A my potřebujeme armádu, která by měla více bojovníků," uvedla Parkanová. Přesné budoucí zaměření praporu nechtěla ministryně komentovat, naznačila ale, že by to mohla být lehká motorizovaná jednotka.

Podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) je jindřichohradecký prapor důležitou součástí krizového plánování kraje. "V krizových situacích, kdy stávající Integrovaný záchranný systém v kompetenci ministerstva vnitra zjistí, že na rozsah dané katastrofy sám nestačí, budeme mít k dispozici vždy dostatek vojáků a techniky, abychom byli schopni okamžitě přispěchat na pomoc," poznamenala Parkanová.

Spořivá armádní reforma

Parkanová minulé pondělí představila prezidentovi Václavu Klausovi novou koncepci transformace armády, která reaguje na snížení rozpočtu obrany. Neoficiální informace hovoří mimo jiné o zrušení dvou až tří z celkem šesti armádních záchranných praporů.

Záchranné prapory sídlí v Kutné Hoře, Jindřichově Hradci, Rakovníku, Bučovicích na Vyškovsku, Hlučíně na Opavsku a v Olomouci. Do akce vojsko vyráží na žádost hasičského sboru, hejtmana, primátora nebo starostů ve chvílích, kdy kraje nejsou schopny krizovou situaci zvládnout samy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám