Hlavní obsah

Parkanová se zřejmě přidá k Jílkovi proti Čunkovi

Právo,
PRAHA

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Vlasta Parkanová zřejmě nenechá ve štychu svého stranického kolegu a šéfa senátorského klubu Adolfa Jílka a také bude kandidovat do čela lidovců proti Jiřímu Čunkovi.

Článek

Poslankyně sice včera na dotaz Práva zopakovala, že případnou kandidaturu oznámí až po neděli, ale zároveň dala najevo radost, že Čunek má konkurenci: "Je dobře, že už teď jsou dva kandidáti. To je všechno, co mohu v tuto chvíli říci."

Jílek dokonce Právu včera sdělil, že ohlášení kandidatury Parkanové očekává již dnes. Parkanovou na předsedkyni strany již nominovala středočeská KDU-ČSL. Kdo se nakonec stane šéfem lidovců, rozhodne 9. prosince sjezd v Brně.

Zatím nejvíce příznivců sbírá na stranických konferencí senátor a vsetínský starosta Čunek, který se už nechal slyšet, že tak velkou podporu ani nečekal. "Mé kandidatuře na sjezdu už nic nebrání," prohlásil. Zatím dostal podporu nejen ve svém "domácím" kraji, ale vyslovilo ji i zasedání výboru KDU-ČSL v Hradci Králové.

Avšak Čunek na politické scéně sklidil kritiku, když vystěhoval z města neplatiče do vzdálených oblastí. Jílek se přidal k expředsedovi KDU-ČSL Miroslavu Kalouskovi, který krok vsetínského starosty označil za "deportaci", jež nepatří k demokratickým politikům.

"Jestliže občany naloží do autobusu, za nimi jede náklaďák a vyklopí je dvě stě kilometrů dál od místa kde dosud žili, tak to slovo deportace tomu odpovídá," prohlásil Jílek.

Senátor považuje za hlavní sjednotit lidovou stranu, která je podle něj dlouhodobě vnitřně rozložená.

Čunka překvapil

A jak Jílkovu kandidaturu vnímá právě Čunek? "Přiznám se, že mne překvapil. Ale jsem rád, že mám protikandidáta. Neobávám se ho," řekl včera Právu Čunek, kterého už do čela strany navrhla zlínská krajská konference lidovců.

"Naše postoje jsou diametrálně odlišné. Senátor Jílek naposledy vystoupil s projevem, v němž řekl, že chce KDU-ČSL sjednotit, konsolidovat a smířit. Program strany, jak uvedl, nestaví na první místo. Podle mne je naopak nejdůležitější dobrý program. Stranu nejlépe sjednotí, když její členové budou aktivně pracovat na programových úkolech." uvedl Čunek.

" Pro některé bude mít jistou přitažlivost Čunek, pro některé kolega Jílek. Naši delegáti se rozhodnou až na sjezdu. Po projevech kandidátů bude ještě dost času, abychom se za moravskoslezskou KDU-ČSL sešli a své postoje prodiskutovali," uvedl šéf této krajské organizace a místopředseda strany Pavol Lukša.

Roman Línek, předseda lidovců v Pardubickém kraji, který kandiduje na 1. místopředsedu KDU-ČSL řekl, že Čunek může být dobrým předsedou. "Senátora Jílka si samozřejmě také jako člověka a politika vážím. Je dobře, že můžeme vybírat z více kandidátů, že nejsme stranou jednoho muže," dodal Línek.

Aplaus Čunkovi

K prvnímu přímému střetu koncepcí obou kandidátů došlo včera na krajském shromáždění KDU-ČSL v Brně. Zatímco Čunek sklidil po svém vystoupení dlouhotrvající aplaus 130 účastníků, Jílek se dočkal jen vlažného potlesku.

Vedení jihomoravských lidovců už před tím Čunka v jeho kandidatuře plně podpořilo.

Na shromáždění oznámil svoji kandidaturu na funkci místopředsedy strany také jihomoravský hejtman Stanislav Juránek.

Reklama

Související články

Čunek do voleb šéfa lidovců zřejmě půjde

Vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek zřejmě míří ke kandidatuře na předsedu lidovců. Z jeho nedělního vyjádření pro Právo plyne, že se misky vah naklánějí...

Čunek: chci být v čele KDU-ČSL

Vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek v pondělí ohlásil, že s největší pravděpodobností bude 9. prosince v Brně kandidovat na šéfa KDU-ČSL. Stane se tak,...

Výběr článků

Načítám